Εκλογές 2023 – Άννα Καστάνη, ΝΔ: «Η Ελλάδα είναι αγρότισσα! Με οδηγό τις παραδόσεις της, πορεύεται άφοβα προς το μέλλον!»

Με τη χώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, η «ΥΧ» συνεχίζει τον διάλογο με υποψήφιους βουλευτές και πολιτικά στελέχη των κομμάτων, καλώντας τους να τοποθετηθούν σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνουν, αν εκλεγούν, για να αναδείξουν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής τους. Σήμερα τοποθετείται η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με την Νέα Δημοκρατία, Άννα Καστάνη.

Η αγροτική παραγωγή, ταυτισμένη με την ελληνική επαρχία, τις παραδόσεις και τις καταβολές της, είναι κινητήριος βάση της αγοράς και της διακίνησης προϊόντων, ενώ βρίσκεται στον πυρήνα του μεσογειακού διατροφικού μοντέλου, το οποίο αποτελεί την πλέον αποδεκτή οδό ισορροπημένης διατροφής.

Γεννήθηκα το 1982 στην πρωτεύουσα της Στερεάς Ελλάδας, τη Λαμία, και πέρασα όλα τα παιδικά και νεανικά μου χρόνια στα σύνορα Φθιώτιδας και Μαγνησίας, στην Πελασγία Φθιώτιδος. Γαρδίκι ήταν η παλιά ονομασία του χωριού μέχρι το 1927, ενώ η νέα οφείλεται στην αρχαία ιστορία. Η Πελασγία βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του όρους Όθρυς σε υψόμετρο 180 μέτρων. Οι κάτοικοι εκεί ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την καλλιέργεια της ελιάς. Τα ελαιόδεντρα της περιοχής, από το χωριό μέχρι την παραλία, υπολογίζονται σε 200.000 και η ετήσια παραγωγή βρώσιμων ελιών φτάνει τους 1.300 τόνους, ενώ του λαδιού ξεπερνά τους 1.000 τόνους. Ένας από τους εκατοντάδες καλλιεργητές και ο πατέρας μου, που μας κληροδότησε ελαιοπερίβολα, τα οποία τώρα καλλιεργούμε μαζί με τον σύζυγό μου.

Σαρακατσάνικη η ρίζα της πατρικής οικογένειας και μόνο λόγω αυτού η σχέση με την κτηνοτροφία και τον πολιτισμό της υπαίθρου στιγμάτισαν κάθε μετέπειτα βήμα μου.

Η τύχη και η όρεξη για δουλειά με οδήγησαν κάποια στιγμή σε ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα χωριά της πατρίδας μας, τη Ζαγορά Πηλίου, στη γειτονική Μαγνησία. Εκεί έμελλε να γνωρίσω και τον σύζυγό μου, Λαυρέντη, 47 χρονών σήμερα και μαζί του να δημιουργήσω το δικό μου σπιτικό. Σήμερα έχουμε δύο υπέροχους γιους, τον Σταμάτη, 13 ετών, και τον Δημήτρη, 10 ετών.

Η Ζαγορά φημίζεται για τα περίφημα ΠΟΠ κόκκινα μήλα της, αλλά και για τη βαθιά συνεταιριστική της παράδοση, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου να κοντεύει τα 110 χρόνια λειτουργίας, αφού από το 1916 που ιδρύθηκε δεν σταμάτησε ποτέ τη δραστηριότητά του. Ο Συνεταιρισμός διακινεί λοιπόν όλα αυτά τα μήλα με το εμπορικό σήμα «ZAGORIN».

Μηλοπαραγωγός ο σύζυγός μου, μηλοπαραγωγοί οι γονείς και ο αδερφός του, οι θείοι και οι θείες του και οι περισσότεροι από τους φίλους του. Σύντομα, ασχολήθηκα και εγώ με την παραγωγή μήλων, αλλά και άλλων προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας, όπως αχλάδια, κεράσια, κάστανα και ακτινίδια, είτε στα χωράφια της οικογένειας, είτε σε φίλων και συγγενών, ακολουθώντας την παλιά παράδοση των «δανεικών» ημερών, της αλληλοβοήθειας δηλαδή. Παράλληλα, όλη η οικογένεια του συζύγου μου είναι και μέλη του Συνεταιρισμού. Μέλος του ΔΣ της αιωνόβιας οργάνωσης στα τέλη της δύσκολης δεκαετίας του ‘70 ο πεθερός μου, μέλος του ΔΣ πριν από μερικά χρόνια ο σύζυγός μου, μέλος της Οργάνωσης και εγώ, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της παραγωγής και της διαβίωσης σε έναν τόπο ευλογημένο, με μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, αλλά με δύσκολη γεωμορφολογία και με μικρό μέσο όρο κλήρου ανά παραγωγό. Παράλληλα, θέλοντας αρχικά να εξυπηρετήσω τις ατομικές μου ανάγκες, που για καμιά γυναίκα στην ελληνική επαρχία δεν διαφέρουν από αυτές στα μεγάλα αστικά κέντρα, άρχισα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την αισθητική και τη θεραπεία άκρων.

Ο γειτονικός Βόλος, το μεγάλο αστικό κέντρο της Μαγνησίας, που εκεί βρισκόμαστε συχνά είτε για υποχρεώσεις της οικογένειας, είτε για κοινωνικές υποχρεώσεις, είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών. Ένας σωρός από κομμάτια του ελληνικού παζλ ζουν εκεί αρμονικά. Έτσι, το «στίγμα» των καταβολών με έφερε στη θέση της αντιπροέδρου του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Μαγνησίας, με ένα παρελθόν πριν στον σύλλογο Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας 15 ετών. Έναν φορέα με πολύ έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα στην περιοχή που η δράση του δημιουργεί και μια διαρκή συναναστροφή με τη τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και με εκπροσώπους της κεντρικής πολιτικής εξουσίας.

Πιστεύω έντονα ότι ο ρόλος των γυναικών είναι «κλειδί» στην εξέλιξη της κοινωνίας, ενώ είμαστε εμείς οι γυναίκες που ευκολότερα υιοθετούμε καινοτομίες και σύγχρονες τεχνολογίες είτε αυτές είναι στο χωράφι είτε στην καθημερινότητα της ζωής, ειδικά στην ελληνική επαρχία. Από πολύ μικρή ήμουν ενεργή στη ΝΟΔΕ Φθιώτιδας και μετέπειτα ενεργό μέλος της ΔΕΕΠ Μαγνησίας, πιστεύοντας στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα, καθώς εκεί είναι το μέλλον μας, χωρίς βέβαια να χάσουμε όλα όσα μας έφτασαν να αντέξουμε έως εδώ, που είναι οι παραδόσεις μας.

Η προσωπική μου διαδρομή και όσα συμβολίζει είναι ακριβώς και το πλαίσιο που θέλω να εκπροσωπήσω μετά τη μεγάλη τιμή που μου έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να με επιλέξει ως μία από τα δεκαπέντε άτομα του ψηφοδελτίου Επικρατείας της παράταξής μας.

Σταθερά, Δυνατά και Μπροστά λοιπόν, στις 21 του Μάη επιλέγουμε Κυριάκο Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία. Για την Ελλάδα της παραγωγής και τη δύναμή της!