Εκλογές 2023 – Γιώργος Λαμπρούλης, ΚΚΕ: «Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι χρήσιμη για τον βιοπαλαιστή αγρότη»

Με τη χώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, η «ΥΧ» συνεχίζει τον διάλογο με υποψήφιους βουλευτές και πολιτικά στελέχη των κομμάτων, καλώντας τους να τοποθετηθούν σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνουν, αν εκλεγούν, για να αναδείξουν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής τους. Σε αυτό το φύλλο τοποθετείται ο Γιώργος Λαμπρούλης, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας, ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στους αγρότες και στις αγρότισσες της χώρας μας που, παρά τη σκληρή δουλειά τους, δεν μπορούν να «τα βγάλουν πέρα». Στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς, οι όποιες ελπίδες τους για ικανοποιητικό εισόδημα διαψεύδονται συνεχώς.

Σήμερα, η αγροτική πολιτική υπηρετεί την ακόρεστη δίψα για περισσότερα κέρδη και προνόμια υπέρ των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων που, μαζί με τα καρτέλ της ενέργειας, εκτόξευσαν το κόστος παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα οι χαμηλές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα «βάζουν μέσα» τον αγρότη.

Σε αυτήν τη στρατηγική συναινούν όλα τα κόμματα που, με κάλπικα διλήμματα, θέλουν να αρπάξουν την ψήφο των αγροτών στις επικείμενες εκλογές. Για αυτό ξεπερνούν τις όποιες διαφορές τους για να στηρίξουν από κοινού την αντιλαϊκή πολιτική. Οι αγρότες κάνουν έναν υπολογισμό.

Μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

✱ Ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, με το οποίο κόπηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης.

✱ Απορρίπτουν το αίτημα για εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, προτάσσοντας τον μονόδρομο της ΚΑΠ, που εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο σε βάρος του αυτοαπασχολούμενου αγρότη, ενώ με την πρόσφατη αναθεώρησή της (2023-2027) βάζει νέα εμπόδια στην επιβίωσή του.

✱ Έχουν διαμορφώσει έναν ΕΛΓΑ που χαρατσώνει τον παραγωγό και δύσκολα τον αποζημιώνει.

✱ Προώθησαν τις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, την «απελευθέρωση» του γάλακτος, την αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού κ.λπ. προς το χειρότερο.

✱ Έχουν προσυπογράψει τα σχέδια ΗΠΑ-
ΝΑΤΟ, συμφωνώντας στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, που τελικά την πληρώνει ο λαός.

✱ Υποστηρίζουν τον μονόπλευρο προσανατολισμό στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων (εξωστρέφεια), την ώρα που οι αθρόες εισαγωγές προσθέτουν νέες δυσκολίες στη ζωή γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων, υποβαθμίζοντας την ποιότητα βασικών ειδών διατροφής του λαού.

✱ Έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο που με τους πλειστηριασμούς βγάζουν στο σφυρί την κύρια κατοικία, χωράφια και αποθήκες.

Αυτόν τον δρόμο υπηρετούν και οι προτάσεις τόσο της Ελληνικής Λύσης, όσο και του ΜέΡΑ25, για αυτό δεν απορρίπτουν τελεσίδικα τη συμμετοχή σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Άλλωστε, οι επικεφαλής τους έχουν στηρίξει κατά καιρούς τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντίστοιχα.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις από το σύστημα. Παλεύει με όλες του τις δυνάμεις και στηρίζει τα αιτήματα του βιοπαλαιστή αγρότη για μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να του εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται στο 100% οι ζημιές από όλους τους φυσικούς κινδύνους και όλες τις νόσους, έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής χωρίς επιβαρύνσεις και τέλη για τον αγρότη.

Το ΚΚΕ στήριξε κάθε δίκαιο αίτημα γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, αλιέων στη Βουλή, με αλλεπάλληλες ερωτήσεις, προτάσεις νόμου, τροπολογίες. Η άρνησή του να δώσει στήριξη ή ανοχή σε μια κυβέρνηση διαχείρισης του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου είναι στάση ευθύνης απέναντι στον λαό. Αποτελεί εγγύηση ότι θα δυναμώσει ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, θα του ζητήσει: «υπομονή», να κρυώνει το σπίτι του, γιατί «πράσινη μετάβαση» σημαίνει «πανάκριβη ενέργεια», νέες θυσίες για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που κυοφορείται στην ΕΕ, «λευκή επιταγή» για βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο, ώστε να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των «μεγάλων».

Οι αγρότες και οι αγρότισσες έχουν πείρα που μπορούν να αξιοποιήσουν. Όπου πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, με αγωνιστική διεκδίκηση, είχαν μικρές και μεγαλύτερες νίκες. Γι’ αυτό το ΚΚΕ τους καλεί να γυρίσουν την πλάτη τους σε παλιούς και νέους κυβερνητικούς «σωτήρες». Αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να ενώσει τις λαϊκές διεκδικήσεις κάτω από το σύνθημα: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής», για να γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει, να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής.

Το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα εξουσίας – διακυβέρνησης που τεκμηριώνει ότι ο λαός μας μπορεί να ζήσει καλύτερα.

Η σοσιαλιστική οικονομική και κοινωνική οργάνωση είναι το πραγματικά νέο στον 21ο αιώνα και εξασφαλίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Ο εθελοντικός παραγωγικός συνεταιρισμός δίνει οριστικά τέλος στο βάσανο της επιβίωσης του αγρότη, ενώ η κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία θα του εξασφαλίζει επαρκείς και προσιτές όλες τις μορφές ενέργειας, φθηνά και ποιοτικά αγροεφόδια, φυτοπροστατευτικά, μηχανήματα, εργαλεία, σύστημα πρόληψης των φυσικών καταστροφών, εγγυημένες τιμές για όλα τα προϊόντα. Ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, η αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς μπορούν να απογειώσουν την ανάπτυξη της χώρας με κριτήριο τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας.

Έτσι, ο αγρότης και η αγρότισσα θα έχουν εξασφαλισμένα όσα σήμερα τους στερεί ο ανταγωνισμός και η κυριαρχία των μονοπωλίων: Ικανοποιητικό εισόδημα και ανθρώπινα ωράρια, υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, μόρφωσης, σύγχρονες υποδομές αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι εντολή απόρριψης των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, εντολή μαχητικής αντιπαράθεσης με τα μονοπώλια, το κεφάλαιο και τον δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί την κερδοφορία τους.

Η ψήφος στο ΚΚΕ θα είναι εκεί που πρέπει: Στους νέους μεγάλους αγώνες, για να μπει φρένο στα χειρότερα, διεκδικώντας ό,τι αξίζει σήμερα σε εμάς και τα παιδιά μας. Όσο πιο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο μεγάλες δυσκολίες θα έχει οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις από το σύστημα. Παλεύει με όλες του τις δυνάμεις και στηρίζει τα αιτήματα του βιοπαλαιστή αγρότη για μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ