Εκλογές 2023 – Κική Παπαδάκη, ΠΑΣΟΚ: «Γιατί οι αγρότες να εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ στις 25 Ιουνίου»

Με τη χώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου, η «ΥΧ» συνεχίζει τον διάλογο με υποψήφιους βουλευτές και πολιτικά στελέχη των κομμάτων, καλώντας τους να τοποθετηθούν σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνουν, αν εκλεγούν, για να αναδείξουν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής τους. Σε αυτό το άρθρο, η Κική Παπαδάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, υποψήφια βουλευτής Πέλλας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Το ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά στήριζε τον αγροτικό κόσμο και είχε πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα του την ανάπτυξη της υπαίθρου από επιλογή, γιατί θεωρούσε ότι ισχυρή ύπαιθρος σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα.

Οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει από αμέτρητες δυσκολίες. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησαν απίστευτη συμπίεση στο αγροτικό εισόδημα, αφού έχουν αυξηθεί υπερβολικά τα εφόδια και ορισμένα εξ αυτών έχουν και περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Αντίστοιχα, οι τιμές που πουλούσαν οι παραγωγοί στο παρελθόν ήταν υψηλότερες από ό,τι σήμερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε δεινή θέση και η λογική της κυβέρνησης να στηρίζει με ψίχουλα τον αγροτικό τομέα δεν μπορεί να οδηγήσει προς τη λύση αυτής της κατάστασης.

Από τη μία, λοιπόν, η ΝΔ έδινε στήριξη που έμοιαζε με ασπιρίνη στον Έλληνα παραγωγό και από την άλλη άφηναν ανεξέλεγκτη την κατάσταση στο εμπόριο, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να πωλούνται στον καταναλωτή μέχρι και σε δεκαπλάσιες τιμές από αυτές που λάμβαναν οι παραγωγοί μας.

Η ασυδοσία που εγκαθίδρυσε η ΝΔ δυστυχώς έχει χαμένους τόσο τους παραγωγούς, όσο και τους καταναλωτές. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεσάζοντες, που κάνουν πάρτι με τον ιδρώτα της ελληνικής υπαίθρου.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη θέση πάνω σε όλα αυτά, φωνάζει ένα τεράστιο «στοπ» και καλεί να ξαναπιάσουμε την άκρη του νήματος, επαναθεμελιώνοντας την ελληνική παραγωγή σε στέρεες βάσεις.

Σήμερα που η γεωργία αλλάζει παγκοσμίως, σήμερα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει ολοένα και περισσότερο περιβάλλον από τη γεωργία, είναι η στιγμή να υλοποιηθεί το ελληνικό σχέδιο για την ύπαιθρό μας. Ένα σχέδιο φτιαγμένο από εμάς για εμάς και όχι το κουστούμι που μας έφεραν από τις Βρυξέλλες, χωρίς να γίνει καμία διαπραγμάτευση.

Μάλιστα, πολύ γρήγορα κατάλαβαν ότι η συμφωνία που έφεραν είναι δυσβάσταχτη για τον Έλληνα παραγωγό και κρύφτηκαν. Διέταξαν σιωπητήριο, ώστε να προλάβουν να περάσουν οι εκλογές, για να μην καταλάβει ο Έλληνας αγρότης τι του επιφυλάσσει το μέλλον.

Το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας θέλει επειγόντως επαναδιαπραγμάτευση και αλλαγές. Θέλει να ασχοληθούν με αυτό άνθρωποι που ξέρουν την ελληνική ύπαιθρο και που τη θεωρούν σημαντική για τη χώρα μας, όχι άνθρωποι που τη βλέπουν ως δυσμενή μετάθεση και περιμένουν πότε θα τους δώσουν ένα πιο «γκλάμουρ» υπουργείο. Τα είδαμε όλα αυτά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είδαμε υπουργούς να κάνουν αγγαρεία και άλλους να περιμένουν τη λύση από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στο ΠΑΣΟΚ ξέρουμε σε βάθος τα ζητήματα και μπορούμε να φέρουμε τις λύσεις για τη χώρα και κατ’ επέκταση για την ελληνική ύπαιθρο. Η νεότερη γενιά μας αποτελείται από ανθρώπους, οι οποίοι και ένσημα κολλάμε καθημερινά και γνωρίζουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, γιατί είμαστε μέρος αυτής.

Καθημερινά, λόγω της δουλειάς μου, συναναστρέφομαι τους αγρότες μας, βιώνω την αγωνία τους για το πότε θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ τις αποζημιώσεις ή πότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα κάνει κάποια πληρωμή για να μπορέσουν να ξεχρεώσουν τον γεωπόνο τους, από τον οποίο πήραν με πίστωση τα εφόδιά τους.

Είναι υπερήφανοι άνθρωποι που μοχθούν σε δύσκολες συνθήκες, είτε για τη γη τους, είτε για τα ζώα τους, κι όμως τι βιώνουν; Τον κάθε υπουργό να βγάζει δελτίο Τύπου και σχεδόν να πανηγυρίζει για κάθε πληρωμή που κάνει, λες και τα χρήματα αυτά δεν ανήκουν στους αγρότες ή λες και τους κάνει χάρη και τους τα δίνει.

Όχι, κύριοι της ΝΔ, είναι χρήματα που τους ανήκουν, είναι χρήματα που τα δουλεύουν πολύ σκληρά και είναι χρήματα που εσείς είστε οι οφειλέτες με τις καθυστερήσεις πληρωμών σας και όχι εκείνοι επαίτες.

Τέσσερα χρόνια δεν έφεραν καμία μεταρρύθμιση στον ΕΛΓΑ, χρησιμοποίησαν και το τελευταίο μαξιλαράκι διαθέσιμων χρημάτων του, αλλά αρνούνται να ανοίξουν τη συζήτηση για το αύριο του Οργανισμού. Για το πού θα βρει τα χρήματα για να αποζημιώνει την ώρα που μέχρι και η μελέτη της παγκόσμιας Τράπεζας, που οι ίδιοι παρήγγειλαν, τους έδειξε ότι οι ζημιές είναι πολύ περισσότερες από τις εισφορές των αγροτών. Η αδυναμία για τον καθορισμό ενός βιώσιμου σχεδίου θα τους οδηγήσει νομοτελειακά στην αύξηση ασφαλίστρων.

Η τεχνοκρατική μου ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα μού επιτρέπει να γνωρίζω ότι οι λύσεις υπάρχουν, απλά θέλουν γνώση, σχέδιο και αποφασιστικότητα.

Η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, για παράδειγμα, αν γινόταν σωστά ως πρόγραμμα, θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση, αφού θα μπορούσαν να αλλάξουν οι ποικιλίες με άλλες πιο πρώιμες ή πιο όψιμες, ανάλογα με την περιοχή και τον κίνδυνο, ώστε να βγουν εκτός του διαστήματος μεγάλου κινδύνου. Όμως, η προχειρότητα της κυβέρνησης της ΝΔ οδήγησε σε ένα πρόγραμμα που από τα 160 εκατομμύρια ούτε το ένα δέκατο δεν θα απορροφηθεί, γιατί απλά δεν υπηρετούσε τις ανάγκες της υπαίθρου.

Στις 25 Ιουνίου, η ελληνική ύπαιθρος θα κληθεί να επιλέξει και αυτήν τη φορά γνωρίζει ότι έχει να επιλέξει ανάμεσα σε αυτούς που έφεραν ένα ασφαλιστικό έκτρωμα για τον Έλληνα αγρότη, σε αυτούς που τους άφησαν έρμαια στις ορέξεις των μεσαζόντων και διέλυσαν τις δομές του υπουργείου και στο ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να αναγεννήσει τη γεωργία, γιατί ξέρει και έχει ικανά πρόσωπα.