Εκλογές 2023 – Ολυμπία Αποστόλου, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: «Η αγροτική οικονομία στο προσκήνιο»

Με τη χώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, η «ΥΧ» ανοίγει διάλογο με τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων και τους καλεί να τοποθετηθούν σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνουν, αν εκλεγούν, για να αναδείξουν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής τους. Σε αυτό το φύλλο, τοποθετείται η Ολυμπία Αποστόλου, οικονομολόγος, υποψήφια βουλευτής Ημαθίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει σήμερα εξαιρετικά πολλές προκλήσεις, ενώ βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές αλλαγές. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, οι συνεταιρισμοί, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τυποποίησης και μεταποίησης που αποτελούν τον κορμό της αγροτικής παραγωγής, νιώθουν πίεση από όλες τις πλευρές.

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα. Οι δίκαιες απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών για βιώσιμη, ηθική και απόλυτα ασφαλή για τον καταναλωτή αγροτική παραγωγή επηρεάζουν όσο ποτέ την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η ενίσχυση των ολιγοπωλίων τόσο στη λιανική πώληση όσο και στις αγροτικές εισροές συμπιέζουν το αγροτικό εισόδημα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση να αντιμετωπίσει το μέλλον. Δεν υπάρχει πλέον καθόλου χρόνος για χάσιμο, αν θέλουμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και να βρεθούμε στην τάξη των ωφελημένων από τις αλλαγές κρατών-μελών. Κι όμως, τα τελευταία χρόνια, οι ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ξόδεψαν χρόνο, σχεδιάζοντας με μεγάλη καθυστέρηση και στο γόνατο το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ και αφήνοντας το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να περάσει αναξιοποίητο από τον αγροτικό τομέα.

Η συστηματική υποτίμηση της αξίας της αγροτικής παραγωγής αλλά και των ανθρώπων που βρίσκονται στην καρδιά της, των ίδιων των γεωργών και κτηνοτρόφων, φάνηκε ξεκάθαρα από τον άγαρμπο και πρόχειρο τρόπο με τον οποίο στήθηκαν προεκλογικά μια σειρά από πληρωμές για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Η σημερινή κυβέρνηση έφτασε στο ακραίο σημείο να καθυστερήσει ακόμα και τις πιο σταθερές πληρωμές της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης, ώστε να συμπέσουν με την προεκλογική περίοδο.

Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Γνωρίζουμε καλά ότι η αγροτική οικονομία είναι πολλά περισσότερα πράγματα από απλά οικονομία. Είναι η διατροφική επάρκεια για μια κοινωνία. Είναι η πρόσβαση σε τρόφιμα φυσικά, θρεπτικά, υγιεινά. Είναι η περιφερειακή ανάπτυξη. Το δικαίωμα του ανθρώπου να κατοικεί, να εργάζεται, να παράγει στον τόπο που γεννήθηκε.

Είναι η διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, η αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων, η διατήρηση ζωής σε ακριτικές περιοχές. Είναι η σύνδεση του ανθρώπου με το περιβάλλον, η επιλογή του να ζει κοντά στη φύση και από αυτήν. Η εξοικείωση με τη χλωρίδα, την πανίδα και την ποικιλία τους, η κατανόηση της αξίας της αειφορίας και της βιοποικιλότητας. Είναι η σκληρή εργασία κοντά και πάνω στη γη, η σύνδεση του κόπου με τους καρπούς του, η περηφάνια για την παραγωγή.

Στον τόπο μου, την Ημαθία, η αγροτική οικονομία είναι εξόχως σημαντική. Η γόνιμη γη της είναι ιδανική για την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα και κεράσια, μήλα, αχλάδια και ακτινίδια. Βαμβάκια, καλαμπόκια και άλλες αροτραίες καλλιέργειες δίνουν μεγάλες αποδόσεις στον κάμπο της. Θερμοκήπια παράγουν ποιοτικά λαχανικά. Το Ξινόμαυρο πρωταγωνιστεί στις οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιού, δίνοντας σπουδαία κρασιά. Οι σύγχρονες και άρτιες μονάδες εκτροφής βοοειδών, αλλά και η αιγοπροβατοτροφία συμπληρώνουν με υψηλής ποιότητας ζωικά προϊόντα το μείγμα της τοπικής παραγωγής.

Αγροτική οικονομία χωρίς τους παραγωγούς στη γη τους κάθε μέρα δεν μπορεί να υπάρξει. Για αυτό και οι ανάγκες τους οφείλουν να είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων ενός νέου σχεδίου για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την προσπάθεια των ανθρώπων του μόχθου που αγωνίζονται καθημερινά.

Αρχικά, επείγει η διενέργεια μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις τοπικές καλλιέργειες. Είναι αναγκαίο ένα ουσιαστικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών με χρήση ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή ποικιλιών και επιδότηση γραμμικών σχημάτων στη δενδροκαλλιέργεια για μείωση των εισροών, αλλά και της ανάγκης για εργατικό δυναμικό.

Επιπλέον, θα πρέπει να μειωθεί η ανασφάλεια που τα -συχνά ακραία- καιρικά φαινόμενα προκαλούν, μέσω ενός πιο ορθολογικού συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων. Η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ώστε να καλύπτει όλους τους νέους κινδύνους για τις παραγωγές και να διασφαλίζει αμεσότερες διαδικασίες εκτιμήσεων και αποζημιώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αξιοποιηθούν και εργαλεία διαχείρισης κινδύνων και ασφάλισης εισοδήματος που παρέχει η νέα ΚΑΠ και μένουν ανενεργά.

Η απαραίτητη για την επίτευξη της βιωσιμότητας πράσινη μετάβαση δεν πρόκειται να είναι επιτυχημένη χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των παραγωγών. Η ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας θα δώσει τη δυνατότητα για δημιουργία εκατοντάδων αγροτικών φωτοβολταϊκών, που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, ενώ κατά προτεραιότητα πρέπει να ενισχυθούν με φωτοβολταϊκά και οι ΤΟΕΒ για τη μείωση του κόστους του νερού. Επιπλέον, η γεωθερμική ενέργεια πρέπει να αξιοποιηθεί.

Στρατηγικά, οφείλουμε να κινηθούμε προς το μέλλον ενισχύοντας την καινοτομία και αυτό μπορεί να γίνει με την ίδρυση μιας ζώνης αγροδιατροφικής καινοτομίας στην Ημαθία, με αξιοποίηση και των εγκαταστάσεων και της εξειδίκευσης του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας.

Η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα πιστοποιημένο μενού με παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές, βασισμένο σε εμβληματικά προϊόντα της περιοχής.

Αξίζει να αγωνιστούμε για να πετύχουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα στους Έλληνες παραγωγούς. Στον αγώνα αυτόν, δηλώνω παρούσα και δεσμεύομαι να τον δώσω με ειλικρίνεια και καθαρό βλέμμα στο αύριο!