Εκλογές 2023 – Ρίζος Μαρούδας, ΚΚΕ: «Η διέξοδος των αγροτών βρίσκεται στη συμμαχία με την εργατική τάξη»

Με τη χώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, η «ΥΧ» συνεχίζει τον διάλογο με υποψήφιους βουλευτές και πολιτικά στελέχη των κομμάτων, καλώντας τους να τοποθετηθούν σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνουν, αν εκλεγούν, για να αναδείξουν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής τους. Σήμερα τοποθετείται ο υποψήφιος βουλευτής επικρατείας με το ΚΚΕ, Ρίζος Μαρούδας.

Στα πάνω από 100 χρόνια ύπαρξης και δράσης του, το ΚΚΕ στάθηκε πάντα στο πλευρό της αγροτιάς και έδινε πάντα όλες τις δυνάμεις του για την ανάπτυξη του αγροτικού κινήματος.

Το κύριο πρόβλημα

Ταυτόχρονα με την οργάνωση του αγώνα για την ικανοποίηση άμεσων, δίκαιων και ζωτικής σημασίας αγροτικών αιτημάτων, το ΚΚΕ δεν παραλείπει να εξηγεί στους βιοπαλαιστές αγρότες ότι αν δεν λυθεί το κύριο πρόβλημα που είναι ο καπιταλιστικός τρόπος οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής, δεν υπάρχει σωτηρία γι’ αυτούς. Και πως τα άλλα κόμματα κοροϊδεύουν τους αγρότες, προσπαθώντας να αποκρύψουν το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το σύστημα η πρωτογενής παραγωγή είναι πλέον αντικειμενικά εξαρτημένη από τη βιομηχανία, καθορίζεται και υποτάσσεται τελικά στις σχέσεις που συμφέρουν τον μεγαλέμπορο, τον βιομήχανο, τις τράπεζες. Το τι προϊόν και πώς θα παραχθεί καθορίζεται από το κίνητρο του μεγάλου καπιταλιστικού κέρδους και όχι από την επιδίωξη ενός κέρδους του μικρού ή έστω σχετικά μεσαίου αγρότη-παραγωγού, της οικογένειάς του. Επομένως, η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να ικανοποιήσει πραγματικά τις διατροφικές ανάγκες του λαού.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στη χώρα μας παράγονται αγροτικά προϊόντα που προορίζονται κυρίως για εξαγωγές –στο πλαίσιο της λεγόμενης «εξωστρέφειας»–, με αποτέλεσμα να έχουν συρρικνωθεί παραδοσιακές καλλιέργειες και βιομηχανικοί κλάδοι με πρώτη ύλη από την αγροτική παραγωγή, όπως είναι η ζάχαρη, ο καπνός, η κλωστοϋφαντουργία, η υποδηματοποιία κ.ά. Παράλληλα, ενισχύθηκε η κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφική παραγωγή, στη συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων, στην παραγωγή και εμπορία των τροφίμων.

Το υψηλό κοστολόγιο, που ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια έχει φτάσει στον ουρανό, με την ταυτόχρονη πώληση των προϊόντων κάτω από το κόστος παραγωγής οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερο ξεκλήρισμα τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Κάθε χρόνο 10.000 νοικοκυριά εγκαταλείπουν την παραγωγή. Ο αγροτικός πληθυσμός από 36% που ήταν όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ και από 25% το 1996, σήμερα έχει φτάσει περίπου στο 8% και από τότε έγκαιρα το ΚΚΕ είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη.

Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ένα έκτρωμα που όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν διατήρησαν και διατηρούν, δίνει ψίχουλα αντί για αποζημιώσεις και σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν ψίχουλα. Η περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη και μετάβαση» που όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, στήριξαν και πρόβαλαν ότι δήθεν θα μειώσουν το κόστος με φθηνό αγροτικό και οικιακό ρεύμα είναι υπεύθυνα για τον σχεδόν τριπλασιασμό του αγροτικού ρεύματος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η προοπτική

Σήμερα, οι βιοπαλαιστές αγρότες παλεύουν για να μείνουν στη γη και στην παραγωγή. Δίνουν αγώνα επιβίωσης. Το ΚΚΕ στέκεται πάντα στο πλευρό τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι η μοίρα τους να αφανιστούν. Υπάρχει διέξοδος και βρίσκεται στη συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στην κοινή πάλη, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, με στόχο όχι απλώς την επίλυση των προβλημάτων, αλλά που θα φτάνει μέχρι την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Ο βιοπαλαιστής αγρότης δεν θα πρέπει να φοβάται την κοινωνικοποίηση της γης και των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και τη συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός θα ενοποιεί τις μικροϊδιοκτησίες στη μεγάλη συνεταιριστική, αφού οι κοινές καλλιεργητικές φροντίδες και συλλογή μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις, στην προοπτική της πλήρους μηχανοποίησης και άμεσης διασύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τη μεταποίηση, τη συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων μέσω κρατικού φορέα.

Στον παραγωγικό συνεταιρισμό, θα εντάσσονται εθελοντικά οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι. Με την κοινωνικοποιημένη μεγάλη παραγωγή, το κρατικό εμπόριο και τη συνδεδεμένη συνεταιριστική παραγωγή, μπορεί ο αγροτοπαραγωγός να προστατευτεί από τις καταστροφές, από τις σκληρές συνθήκες της δουλειάς στην ύπαιθρο, να αποκτήσουν μορφωτική – πολιτιστική ζωντάνια τα χωριά, υποδομές σε δημόσια Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα, να ανέβει το βιοτικό επίπεδο της αγροτικής οικογένειας.

Χρήσιμη ψήφος

Στις ερχόμενες εκλογές, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι καλούνται να δώσουν την ψήφο τους στο ΚΚΕ, παραμερίζοντας τα κόμματα που όχι μόνο δεν στάθηκαν ποτέ στο πλευρό τους, αλλά ευθύνονται διαχρονικά για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και ετοιμάζουν ακόμα χειρότερα γι’ αυτούς στο μέλλον. Έτσι θα τιμήσουν τους πολύχρονους αγώνες που έδωσαν στα μπλόκα και, ταυτόχρονα, θα ανοίξουν τον δρόμο για νέους ακόμα πιο μαζικούς και πετυχημένους αγώνες που μπορούν να οδηγήσουν στην πραγματική σωτηρία τους και όχι στην ψεύτικη που τους υπόσχονται οι παλιοί και νέοι «σωτήρες» και «προστάτες» τους. Ενισχύοντας το ΚΚΕ θα θέσουν εμπόδια και θα δυσκολέψουν την πολιτική αφανισμού που θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, όποια νέα κυβέρνηση κι αν εκλεγεί, που θα είναι οπωσδήποτε αντιλαϊκή.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δηλώνει καθαρά ότι δεν πρόκειται να δώσει στήριξη ή ανοχή σε οιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε τούτη την περίοδο που όλα τα άλλα κόμματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν συμφωνήσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη συνέχιση της πολιτικής που απαιτεί συνεχώς νέες θυσίες από τον λαό για να αυξάνονται τα κέρδη του κεφαλαίου.