Εκλογές 2023 – Χρήστος Χρυσολωράς: «Η θέση των αγροτών στις εκλογές της 21ης Μαΐου»

Με τη χώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, η «ΥΧ» συνεχίζει τον διάλογο με υποψήφιους βουλευτές και πολιτικά στελέχη των κομμάτων, καλώντας τους να τοποθετηθούν σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνουν, αν εκλεγούν, για να αναδείξουν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής τους. Σήμερα τοποθετείται ο υποψήφιος βουλευτής επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Χρυσολωράς.

Αυτές οι εκλογές θα είναι διαφορετικές, δεν θα κυριαρχεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και τα μνημόνια, ούτε το ποιος ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας. Αυτή η εικόνα σχετικής ομαλότητας, όμως, είναι παραπλανητική. Η πατρίδα μας κινδυνεύει άμεσα από μια χρεοκοπία ηθική, κοινωνική και εθνική από την οποία θα είναι σχεδόν αδύνατον να ανακάμψει. Το μοντέλο ανάπτυξης που έχει αλόγιστα υιοθετηθεί είναι αυτό της θερετροποίησης. Μόνη και αποκλειστική έγνοια μας είναι πόσους τουρίστες θα φέρουμε. Το εάν έχουμε νερό, διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων και αν οι υποδομές μας αντέχουν, δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Με τον αγροτοδιατροφικό τομέα, ο οποίος παραπαίει, να έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για τους Έλληνες αγρότες: κόστος παραγωγής τεράστιο, εργάτες γης δυσεύρετοι, γραφειοκρατία, ψηφιακή και μη, που έχει μολύνει τα πάντα, γη υψηλής παραγωγικότητας σε τιμή οικοπέδου.

Γι’ αυτό αποφάσισα πρώτη φορά να πολιτευτώ, γιατί δεν αποδέχομαι να γίνω συμμέτοχος στην καταστροφή. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι το μοναδικό από τα μεγάλα κόμματα που αντιτάσσεται στην υποταγή κάθε κλάδου της οικονομίας σε μια στρεβλή τουριστική ανάπτυξη. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μέτρα και προτάσεις ρεαλιστικές για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου:

✱ Προστασία της γεωργικής γης από κατασχέσεις.

✱ Προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας από οικοπεδοποίηση.

✱ Δωρεάν παραχώρηση δημόσιας γης σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.

✱ Στήριξη της βιώσιμης αλιείας με κίνητρα για είσοδο νέων στον κλάδο.

✱ Μηδενισμός ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

✱ Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων στις αγροτικές περιοχές.

✱ Σύνδεση όλο τον χρόνο των αγροτικών προϊόντων με τον τουρισμό.

Αφήνω για το τέλος το πιο άμεσο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τη δραματική έλλειψη εργατών γης. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το θέμα αυτό συνοψίζονται στα παρακάτω:

✱ Ανάπτυξη ρεαλιστικής μεταναστευτικής πολιτικής, ούτε «δεν υπάρχουν σύνορα», ούτε «κλειστά σύνορα», δηλαδή τα δύο άκρα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

✱ Επαρκής πρόνοια για αξιοπρεπή στέγαση των μεταναστών, που θα εργαστούν στη γη μέσω της νέας ΚΑΠ.

✱ Μαθήματα γλώσσας.

✱ Ενημέρωση για δικαιώματα και υποχρεώσεις σε γλώσσα που κατανοούν.

✱ Να πάψει να θεωρείται πρόβλημα ή απειλή η οικογενειακή συνένωση.

✱ Νομιμοποίηση εργατικού δυναμικού που ήδη εργάζεται στη χώρα.

✱ Δημιουργία δομών υποστήριξης εργατών από άλλες χώρες.

Επιπλέον, όντας εν ενεργεία αγρότης, παραθέτω κάποιες προσωπικές διαπιστώσεις σχετικά με το καθεστώς απασχόλησης εργατών γης. Πρέπει να δοθεί πραγματική αξία στο εργόσημο και δυνατότητα συμψηφισμού με το ένσημο του πρώην ΙΚΑ.

Αυτήν τη στιγμή, επικρατεί ο παραλογισμός, σύμφωνα με τον οποίο δεν συμψηφίζονται τα εργόσημα του ΟΓΑ με τα άλλα ένσημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κρατάει και πολλούς ημεδαπούς μακριά από τη γη, γιατί δεν έχει κανένα ασφαλιστικό ενδιαφέρον. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι κάποιος κατά κύριο επάγγελμα εργάτης γης πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, γι’ αυτό πρέπει το καθεστώς να απλοποιηθεί και να γίνει ελκυστικό ασφαλιστικά. Το επιχείρημα περί κατάχρησης των προνομίων του εργοσήμου λόγω χαμηλών εισφορών είναι αστείο, αν αναρωτηθεί κανείς τι εισφοροδιαφυγή έχουμε κάθε χρόνο, λόγω του υπάρχοντος καθεστώτος.

Εκτός των παραπάνω, θα πρέπει να επιτρέπεται σε όλους να εργάζονται νόμιμα στη γη χωρίς ποινές και φόβο και να μπούμε όλοι μας στη λογική ότι η εργασία στη γη είναι ύψιστης σημασίας για την εφοδιαστική αλυσίδα. Γιατί ένας συνταξιούχος ή ένας δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος να μην μπορεί να ενισχύσει λίγο το εισόδημά του με κάποια μεροκάματα π.χ. σε περιόδους συγκομιδής, με μια μικρή έως καθόλου φορολογική επιβάρυνση; Αντιθέτως, η βραχυχρόνια μίσθωση επιτρέπεται σε όλους ανεξαιρέτως και χωρίς κανέναν κανόνα, απλά με ένα 15% αυτοτελούς φορολόγησης. Αναρωτήθηκε ποτέ κανένας πόσοι καρποί έμειναν πάνω στα φυτά την καλλιεργητική περίοδο που μας πέρασε λόγω των παραπάνω;

Κλείνοντας, ας αναλογιστούμε τα λόγια του αρχαίου Έλληνα ιστορικού συγγραφέα και φιλοσόφου Ξενοφώντα: «Καλῶς δὲ κἀκεῖνος εἶπεν ὃς ἔφη τὴν γεωργίαν τῶν ἄλλων τεχνῶν μητέρα καὶ τροφὸν εἶναι. Εὖ μὲν γὰρ φερομένης τῆς γεωργίας ἔρρωνται καὶ αἱ ἄλλαι τέχναι ἅπασαι, ὅπου δ᾽ ἂν ἀναγκασθῇ ἡ γῆ χερσεύειν, ἀποσβέννυνται καὶ αἱ ἄλλαι τέχναι σχεδόν τι καὶ κατὰ γῆν καὶ κατὰ θάλατταν». Όπου η γη εγκαταλείπεται, παρακμάζει η φυσιογνωμία του τόπου μας. Τα αμπέλια και οι ελιές μας είναι μέρος της συλλογικής ταυτότητας. Δεν είναι μόνο δικά μας, είναι μέρος του τοπίου και του πολιτισμού μας. Χωρίς αυτά τι είμαστε;

Ο Χρήστος Χρυσολωράς είναι βιοκαλλιεργητής και αμπελουργός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και του Αγροτικού-Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σερίφου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι το μοναδικό από τα μεγάλα κόμματα που αντιτάσσεται στην υποταγή κάθε κλάδου της οικονομίας σε μια στρεβλή τουριστική ανάπτυξη. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μέτρα και προτάσεις ρεαλιστικές για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου»

Εκλογές 2023