Εκλογές στη Βρετανία μετά την απόφαση της ΕΕ για παράταση της αποχώρησης

Οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν την προηγούμενη εβδομάδα για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, τις τρίτες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση συμφώνησε να υποστηρίξει τις πρόωρες εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να αγωνιστεί για την «πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική εκστρατεία για πραγματική αλλαγή που έχει δει ποτέ η χώρα». Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, ότι «η μη επίτευξη συμφωνίας δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι», οπότε θα υποστηρίξει τις γενικές εκλογές.

Η ανακοίνωση των εκλογών ακολούθησε την απόφαση της ΕΕ των 27 να επεκτείνει τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Τουσκ, να δηλώνει ότι η ΕΕ «συμφώνησε να αποδεχτεί το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Τουσκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι ήταν μια «ανεπιθύμητη παράταση», που βλάπτει τη βρετανική δημοκρατία και τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, παροτρύνοντας επίσης τα κράτη-μέλη να καταστήσουν σαφές ότι δεν είναι δυνατή η περαιτέρω παράταση μετά τις 31 Ιανουαρίου.