Οι εκλογές στην Αργεντινή απειλούν τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

γράφει ο Νίκος Τράγγαλος

Η συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες της Mercosur έχει συναντήσει έντονες αντιδράσεις σε Γαλλία, Αυστρία και Ιρλανδία, αλλά μία ακόμα πιο άμεση απειλή για τη συμφωνία ξεπροβάλλει τώρα στη Νότια Αμερική.

Οι εθνικές εκλογές που έγιναν στην Αργεντινή την περασμένη εβδομάδα και ανέδειξαν νικητές τους κεντροαριστερούς Περονιστές ήταν σημαντικές, καθότι εκφράζονται ανησυχίες ότι η Αργεντινή θα μπορούσε να αντιστρέψει τα ανοίγματα της αγοράς που έγιναν από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο Μάκρι και να επιστρέψει στις προστατευτικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο κ. Μάκρι επιχείρησε να οδηγήσει τη χώρα μακριά από την οικονομική απομόνωση, πιέζοντας για μεταρρυθμίσεις και προωθώντας σθεναρά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Η επικύρωση της συμφωνίας έχει ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση από χώρες της ΕΕ, οι οποίες εκφράζουν ανησυχίες για διάφορα θέματα όπως η αποψίλωση των δασών και η έλλειψη περιβαλλοντικών δεσμεύσεων από μέρους των χωρών της Νοτίου Αμερικής. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περίπου 40 εθνικά κοινοβούλια σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και από τις εθνικές συνελεύσεις των χωρών της Mercosur.

Το νέο πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώνεται στην Αργεντινή, έχει τη δυνατότητα να εκτροχιάσει τη συμφωνία πολύ νωρίτερα, προτού ακόμα φτάσει στη φάση επικύρωσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Οι ηγέτες του κόμματος των Περονιστών, Φερνάντες και Κίρχνερ, επέκριναν την εμπορική συμφωνία όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ζητώντας την επαναδιαπραγμάτευσή της, την χαρακτήριζαν δε ως παράδοση του βιομηχανικού τομέα στους Ευρωπαίους και τη μετατροπή της χώρας σε απλό εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας σήμανε ήδη συναγερμό ότι η επιστροφή της Κίρχνερ στην εξουσία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. «Αυτό που θέλουμε είναι η Αργεντινή να συνεχίσει τις εμπορικές πολιτικές του Μάκρι», δήλωσε ο Μπολσονάρο.