Εκπαιδεύοντας Ευρωπαίους Ροβινσώνες στο Παρανέστι Δράμας

Στην ορεινή περιοχή του Παρανεστίου Δράμας φιλοξενούνται μέχρι τις 8 Ιουλίου 45 νέοι, ηλικίας από 18 έως 25 ετών από Ελλάδα, Γερμανία, Λετονία, Ιταλία και Ισπανία, στο πλαίσιο μιας ιδέας του οργανισμού «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ»- Ι-participate, με έδρα τη Λάρισα, που υλοποιείται μέσω του προγράμματος Erasmus+.

Οι στόχοι της δράσης

Στόχος της δράσης είναι οι συμμετέχοντες να εργαστούν πάνω στη θεματική της ενεργούς πολιτότητας των νέων, σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, τον εθελοντισμό και την προσφορά στην κοινότητα. Η ανταλλαγή επιδιώκει, επίσης, την ενίσχυση της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της φιλίας, της ευρωπαϊκής ιδιότητας, μέσα από δραστηριότητες και διαπολιτισμικό διάλογο.

Την οργάνωση του προγράμματος ανέλαβε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου και την υλοποίηση το ΚΠΕ μαζί με τον Οργανισμό «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ». Η Κατερίνα Κορμά από το ΚΠΕ σημειώνει ότι στις ευρωεκλογές η Ελλάδα ήταν τρίτη σε προσέλευση στις κάλπες. «Είναι σημαντικό να διερευνήσουν οι νέοι γιατί πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες μέσα από μη τυπική μάθηση σε μη τυπικούς χώρους.

Για παράδειγμα, σε επίσκεψη στους Φιλίππους περπατήσαμε στην αγορά, στην αρχαία Εγνατία, κάναμε προσομοίωση εμπορίου και μετακινήσεων, καθώς και το πώς έφτασε ο Απόστολος Παύλος και δημιούργησε την πρώτη χριστιανική κοινότητα». Επίσης, οι νέοι προσαρμόστηκαν στην υπαίθρια διαβίωση, από το στήσιμο σκηνής μέχρι την παρασκευή φαγητού.

Ο ενεργός πολίτης οφείλει να γνωρίζει τη σημασία που έχει να καταναλώνει προϊόντα που παράγονται στον τόπο του για λόγους περιβαλλοντικούς, το οικολογικό αποτύπωμα που έχει ένα προϊόν που έρχεται από την Αφρική ή την Ασία

Υπέρ της αυτάρκειας

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στην Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι στο Μεσοχώρι, όπου ενημερώθηκαν από τον ιδρυτή Παναγιώτη Σαϊνατούδη για τη σημασία της αυτάρκειας στην τροφή και στην ενέργεια. Το Παρανέστι είναι ιδανικός τόπος εκπαίδευσης για την προστασία του περιβάλλοντος, περιλαμβάνοντας το παρθένο δάσος του Φρακτού, το μονοπάτι του Νέστου, την Πρασινάδα. «Οι κάτοικοί της αποτελούν ζωντανό παράδειγμα αυτάρκειας και αειφορικής διαχείρισης της φύσης. Μαζί με παππούδες και γιαγιάδες του χωριού έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια και παρασκεύασαν πισία (σ.σ. τηγανίτες).

Το μάθημα αποτελεί παρακαταθήκη για τους συμμετέχοντες, με σκοπό να το μεταφέρουν στις πατρίδες τους. Ο ενεργός πολίτης οφείλει να γνωρίζει τη σημασία που έχει να καταναλώνει προϊόντα που παράγονται στον τόπο του για λόγους περιβαλλοντικούς, το οικολογικό αποτύπωμα που έχει ένα προϊόν που έρχεται από την Αφρική ή την Ασία», περιγράφει. Η κα Κορμά ενημερώνει ότι με το πέρας του προγράμματος θα γίνει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο.