AGTECH7: Εκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών στις νέες τεχνολογίες του αγροδιατροφικού τομέα

Φοιτητές γεωπονικών και όχι μόνο σχολών, ανάμεσά τους και Έλληνες, πρόκειται να έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν θεωρητικά και πρακτικά στις νέες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιστοποιήσουν το σύνολο της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από το ράφι μέχρι το πιάτο.

Την ευκαιρία αυτή θα τη δώσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Agtech7, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus και στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Βασική ανάγκη για τη μετάδοση και υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα είναι η εκπαίδευση τόσο των ίδιων των αγροτών όσο και των επιστημόνων του κλάδου. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Μπιμπίκας, ερευνητής στο Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Sheffield, το οποίο συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα, «σκοπός είναι δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα μαθημάτων το οποίο θα εστιάζει στις καινοτόμες τεχνολογίες και στον έλεγχο χρήσης αυτών στον αγροτικό τομέα. Θα εκπαιδευτούν φοιτητές από Ελλάδα, Τουρκία, Ολλανδία και Σερβία, σε τεχνολογίες που αφορούν το σύνολο της τροφικής αλυσίδας».

Εκτός, όμως, από τους φοιτητές, το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και σε επαγγελματίες του χώρου, όπως είναι οι γεωπόνοι-σύμβουλοι, αλλά και σε επενδυτές, ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον χώρο, συμβάλλοντας στην αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας του αγροδιατροφικού κλάδου.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπιμπίκας, μέχρι στιγμής έχουν καθοριστεί κάποιες τεχνολογίες για τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου υπάρχει περίπτωση να προστεθούν κι άλλες. «Οι τεχνολογίες στις οποίες θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο είναι τα πληροφοριακά συστήματα στο χωράφι και οτιδήποτε έχει να κάνει με την ανάλυση δεδομένων.

Επίσης, θα εξεταστούν τεχνολογίες όπως το blockchain στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει τεχνολογίες όπως οι αισθητήρες εδάφους, το διαδίκτυο των πραγμάτων, η δορυφορική παρακολούθηση της γης αλλά και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλο το φάσμα της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Εκτός, από τα παραπάνω, θα εξεταστούν και τεχνολογίες που σχετίζονται με τις ασφαλίσεις των αγροτών, ενώ θα υπάρξει εκπαίδευση και για καινούργιες τεχνικές μάρκετινγκ προς τους καταναλωτές.

Τέλος, οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε τεχνικές γρήγορης ανάπτυξης της επιχείρησής τους».

Πρακτική εφαρμογή

Η εκπαίδευση των φοιτητών και των επαγγελματιών του χώρου θα περιλαμβάνει τη θεωρητική γνώση αλλά και την πρακτική, καθώς οι τεχνολογικές εταιρείες που συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα θα εφαρμόσουν τις τεχνολογίες τους σε επιδεικτικά αγροκτήματα.

Για τη δίκαιη πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενου φοιτητή στην εκπαίδευση, οι εταίροι του προγράμματος προσανατολίζονται προς την ανακοίνωση αιτήσεων συμμετοχής, που όμως, όπως αναφέρει ο κ. Μπιμπίκας, θα οριστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας ανοιχτής προς όλους, στην οποία θα συγκεντρωθεί το υλικό σχετικά με τις τεχνολογίες, ώστε να μάθουν από αυτό ακόμα περισσότερα άτομα.

Οι εταίροι του προγράμματος είναι:

✱ Yasar University, Turkey

✱ Camli Yem Besicilik San. Tic. AS, Turkey

✱ University of Novi Sad, Serbia

✱ BioSense Institute, Serbia

✱ Maastricht University, Netherlands

✱ EBAN ASBL– European Business Angels Network, Belgium

✱ Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeast European Research Centre- SEERC), Ελλάδα

✱ Neuropublic AE Pliroforikis & Epikoinonion, Greece