Εκπαιδευτικοί απινιδωτές και εκπαιδευτικό υλικό για το πρόγραμμα «ΖΩΗ» από την περιφέρεια Κρήτης

Εκπαιδευτικούς απινιδωτές και προπλάσματα προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος «ΖΩΗ» με στόχο την πρόληψη, κάνοντας αρχή με την εκπαίδευση των γυμναστών(αποφοίτων ΤΕΦΑΑ) στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και ακολούθως με αθλητικά σωματεία και άλλους φορείς.

Ήδη μέσω της περιφέρειας έχει αποσταλεί πρόσκληση σε όλους τους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ, προκειμένου να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αποτελεί μέρος της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό τα δεκαέξι εκπαιδευτικά προπλάσματα και ο αντίστοιχος αριθμός εκπαιδευτικών απινιδωτών που προμηθεύτηκε η περιφέρεια, παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης δια του αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Πρόληψης και Κινητών Μονάδων της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη.

Ο αντιπεριφερειάρχης που επισκέφθηκε τους χώρους του εργαστηρίου συναντήθηκε με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου. Οι απινιδωτές και τα προπλάσματα θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της υλοποίησης των εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε όλες της Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Όπως εξήγησε ο κ. Πιτσούλης, το υλικό αυτό αποτελεί ένα πρόσθετο εκπαιδευτικό εργαλείο, ώστε οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές να μπορούν να παρουσιάσουν στους εκπαιδευόμενους τους τρόπους έγκαιρης αναγνώρισης των σημείων ανακοπής και της παροχής βοήθειας στον ασθενή. Ο κ. Πιτσούλης πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Κρήτης μέσα από την υλοποίηση αυτών των δράσεων στοχεύει στην πρόληψη των πολιτών από τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, ενώ ανακοίνωσε ότι η περιφέρεια θα προμηθεύσει και θα εγκαταστήσει απινιδωτές τόσο στους αδειοδοτημένους αθλητικούς χώρους, όσο και στα πολυσύχναστα σημεία των πόλεων του νησιού μας.

Από την πλευρά της η κ. Παπαϊωάννου ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης τονίζοντας την έμπρακτη και συνεχή συνεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ