Εξ αποστάσεως… εκπαίδευση νέων αγροτών από ιδιωτικό φορέα

Προγράμματα κατάρτισης 150 ωρών, ακόμη και εξ αποστάσεως, διαφημίζει εταιρεία επιμόρφωσης, ενόψει της προδημοσίευσης της 1ης πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027. Η εν λόγω εταιρεία υποστηρίζει ότι από αυτή την… εξ αποστάσεως κατάρτιση, οι συμμετέχοντες θα εφοδιαστούν με γνώσεις και δεξιότητες γεωτεχνικής κατεύθυνσης και, παράλληλα, θα λάβουν σχετική βεβαίωση παρακολούθησης, για χρήση στην ένταξή τους στην παρέμβαση Π3-75.1. Το κόστος κατάρτισης και πιστοποίησης θα είναι έως 400 ευρώ.
Ζητήσαμε από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) την άποψή της για το κατά πόσο αυτού του είδους η κατάρτιση και, μάλιστα, εξ αποστάσεως, καλύπτει τις ανάγκες ένταξης των νέων στο αγροτικό επάγγελμα ή είναι μια εύκολη λύση πιστοποίησης, ώστε να λάβουν τις ενισχύσεις, με αυξημένη βαθμολογία. Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες μας, ο Νίκος Παυλονάσιος, πρόεδρος της ΠΕΝΑ, υπογραμμίζει ότι τα μέχρι τώρα προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη των νέων στο αγροτικό επάγγελμα ή και σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναφέρουν πουθενά τη λέξη εκπαίδευση.
«Εμείς, ως Ένωση των νέων αγροτών, πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του επαγγέλματός μας. Τα προγράμματα κατάρτισης θα πρέπει να εντάσσονται σε καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα, διά βίου εκπαίδευσης και όχι αυτού του τύπου, διότι υποβαθμίζουν τον ρόλο και το επάγγελμα του αγρότη. Υποστηρίζουμε σθεναρά αυτούς τους νέους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον διετή φοίτηση με σύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα και να λαμβάνουν αυξημένη ενίσχυση ένταξης, στο μέγιστο ποσό που μπορεί να φθάνει τα 100.000 ευρώ», εξηγεί ο κ. Παυλονάσιος.
Και τονίζει: «είναι απαράδεκτο για τον κλάδο μας οι εκπαιδευμένοι αγρότες να καλύπτουν μονοψήφιο ποσοστό και, μάλιστα, με μια εποχή με μεγάλες προκλήσεις, όπου απαιτείται υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτές».
Κλείνοντας, εμφανώς προβληματισμένος για την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης των νέων αγροτών από προγράμματα κατάρτισης αμφίβολης ποιότητας, δηλώνει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν την εικόνα της προχειρότητας και της αρπαχτής, αλλά και ότι βλέπουν τον αγροτικό τομέα και, ειδικότερα τους νέους αγρότες, ως ευκαιριακά εργαλεία πλουτισμού.
Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της «ΥΧ», ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ, Ν. Παυλονάσιος, υπογραμμίζει ότι τα μέχρι τώρα προγράμματα για την ένταξη των νέων στο αγροτικό επάγγελμα δεν αναφέρουν πουθενά τη λέξη εκπαίδευση.
«Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει να παρέμβει άμεσα το ΥΠΑΑΤ και να δώσει λύσεις με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στον τομέα της εκπαίδευσης. Η κατάρτιση των νέων αγροτών και η ένταξή τους προϋποθέτει και τη φυσική παρουσία, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, η κατάρτιση γίνεται εξ αποστάσεως, δηλαδή μέσω κινητού! Αυτό το γεγονός μάς προβληματίζει ιδιαίτερα».