Εξαίρεση από το εμπάργκο της Λευκορωσίας κέρδισαν τα πυρηνόκαρπα

Την παράταση μέχρι το τέλος του έτους του εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από δυτικές χώρες αποφάσισε η Λευκορωσία.

Ωστόσο δεν ήταν όλα τα νέα δυσάρεστα για την Ελλάδα, αφού στη λίστα των προϊόντων που είχαν εξαρχής εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών προστέθηκαν καινούργια προϊόντα όπως ροδάκινα, δαμάσκηνα και λωτοί. Ουσιαστικά δηλαδή η χώρα μας μπορεί από την 1η Ιουλίου να εξάγει τα συγκεκριμένα προϊόντα στη Λευκορωσία και αυτό που απαιτείται πλέον είναι ορισμένες απαραίτητες διευκρινίσεις επί της διαδικασίας.

Την εξέλιξη έσπευσε να χαιρετίσει ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT Ελλάς, Γιώργος Πολυχρονάκης, τονίζοντας: «Παρά το γεγονός ότι οι όγκοι που εξάγονται στην Λευκορωσία δεν ήταν υψηλοί εντούτοις ήταν μια από τις λίγες χώρες εκτός ΕΕ με θετικό αποτέλεσμα Δυστυχώς το εμπόριο φρούτων και λαχανικών ολοένα και περισσότερο το καθορίζουν πολιτικά κριτήρια, τόσο στην πρόσβαση τρίτων χωρών στην ΕΕ όσο και το αντίθετο, όπως ισχύει από το 2014 με το ρωσικό εμπάργκο, των μέτρων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία την 24/2/22 κ.α.».

Το ιστορικό

Η παράταση του εμπάργκο, όπως σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, προκύπτει από το ψήφισμα αρ. 412 του Συμβουλίου Υπουργών της Λευκορωσίας, της 27ης Ιουνίου 2022,

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι παράγραφοι 1 και 3-5 του κυβερνητικού ψηφίσματος αριθ. 700 «Σχετικά με την εφαρμογή ειδικών μέτρων κατά ορισμένων τύπων αγαθών» από τις 6 Δεκεμβρίου 2021 θα παραμείνουν σε ισχύ από τις 30 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 συμπεριλαμβανομένης.

Το έγγραφο ρυθμίζει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές σε έναν ευρύ κατάλογο προϊόντων που παράγονται σε χώρες που εφαρμόζουν πολιτικές διακρίσεων και εχθρικές ενέργειες κατά της Λευκορωσίας.

Η απαγόρευση εισαγωγής ισχύει για μια σειρά προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νορβηγία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία. Η απαγόρευση υποτίθεται ότι θα διαρκούσε έξι μήνες, αλλά το ψήφισμα αριθ. 412 παρατείνει αυτή την περίοδο μέχρι το τέλος του έτους.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεταξύ των τροφίμων που η Λευκορωσία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αυτήν τη χώρα, Στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνονται φρούτα (φράουλες, ροδάκινα, ακτινίδια, κλημεντίνες, πορτοκάλια, λεμόνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα), που εξήγαγε η  χώρα μας προς αυτό τον προορισμό  γεγονός που κατά την διάρκεια του εξαμήνου οι εξαγωγές μηδενίσθηκαν , καθώς η Λευκορωσία ήταν μια από τις λίγες αγορές εκτός ΕΕ που είχαν θετική απόδοση, με 5.782 τόνους εξαγωγής το 2020 και 3,939 εκατ.ευρώ αυξημένες κατά 10% έναντι του προηγούμενου έτους.

Από το αρχικό διάταγμα σταδιακά εξαιρέθηκαν διάφορα προϊόντα  και ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μήλα, αχλάδια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.). και με το νέο ψήφισμα , προστέθηκαν στον κατάλογο των εξαιρέσεων μεταξύ άλλων ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτοί κ.α.