Εξαιρετική ποιότητα προμηνύει ο τρύγος για τα δραμινά κρασιά

Ικανοποίηση για την ποιότητα της πρώτης ύλης από τα οινοποιεία του νομού

Τα οινοποιεία της Δράμας παράγουν μερικές από τις πλέον αναγνωρίσιμες ετικέτες και κρασιά εξαιρετικής ποιότητας, κατέχοντας προνομιούχο θέση στον ελληνικό οινολογικό χάρτη.

Η φετινή χρονιά, κρίνοντας από την εικόνα της πρώτης ύλης που συγκομίστηκε, αναμένεται να επιβεβαιώσει τον παραπάνω κανόνα. Ο τρύγος στον νομό ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τον γεωπόνο και διευθυντή Αμπελώνων του Κτήματος Παυλίδη, Γιάννη Χρόνη, με εξαίρεση την περιοχή του Νευροκοπίου, όπου επικρατεί ηπειρωτικό κλίμα, και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περί τις 20 Οκτωβρίου. Όπως εξηγεί, απομένουν οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί που καλλιεργούν με συμβολαιακή γεωργία για τους οποίους η τιμή βρίσκεται στα 90 λεπτά/κιλό, δίνοντας ένα εισόδημα που ξεπερνά τα 800 ευρώ/στρέμμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις του Ιουνίου, μήνα ιδιαίτερα «ευαίσθητου» για τα στάδια του αμπελιού, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. «Όσοι κράτησαν τη φυτοπροστασία σε υψηλό επίπεδο και δεν είχαν ασθένειες τον Ιούνιο είχαν έναν εξαιρετικό Αύγουστο, με αποτέλεσμα μια ωρίμαση από τις καλύτερες της τελευταίας πενταετίας. Έχουμε πλούσια αρωματικά σταφύλια, ερυθρά πλούσια σε φαινόλες, ταννίνες, ανθοκυάνες», περιγράφει σημειώνοντας ότι και τα λευκά του 2020 θα είναι ιδιαίτερα αρωματικά με ωραίες οξύτητες. Από την άλλη, όπως επισημαίνει, «όσοι δεν ακολούθησαν σωστή φυτοπροστασία, δεν τρύγησαν».

Εντέλει, οι βροχές του Ιουνίου προκάλεσαν μια μείωση της παραγωγής κατά 5%-10% συγκριτικά με πέρυσι, ενθάρρυναν όμως την ποιότητα του σταφυλιού. Οι αποδόσεις στα λευκά χωρίς πράσινο τρύγο κυμαίνονται στα 850 κιλά με 1 τόνο/στρέμμα, ενώ στα ερυθρά, που έγιναν πράσινοι τρύγοι, για την οικογένεια Thema στα 600-800 κιλά και για τη σειρά Emphasis στα 400-600 κιλά, με πολύ αυστηρή διαχείριση. «Κρατάμε τις αποδόσεις για να διατηρήσουμε την ποιότητα», καταλήγει.

Όψιμη η χρονιά

Ιδιαίτερα όψιμη χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά ο Γιάννης Καλαϊτζίδης, εις εκ των δημιουργών του Κτήματος «Τέχνη Οίνου» στο Μικροχώρι Δράμας. Ενώ ο τρύγος συνήθως ξεκινούσε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, φέτος άρχισε μετά τον Δεκαπενταύγουστο και ολοκληρώθηκε μεταξύ 20 και 25 Σεπτεμβρίου. «Τους τελευταίους δύο μήνες, δεν είχαμε καθόλου βροχή ούτε καύσωνες, κάτι το οποίο θα πίεζε το αμπέλι να ωριμάσει βίαια. Έτσι, η ωρίμαση έγινε φυσιολογικά και θεωρούμε ότι είναι μία ιδανική χρονιά για την αμπελοκαλλιέργεια και τα κρασιά, καθώς και για τη φαινολική ωρίμαση», υπογραμμίζει.

Χαρακτηρίζει φυσιολογικές τις αποδόσεις, καθώς τα σταφύλια ήταν υγιή, χωρίς προβλήματα. «Στα λευκά, οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 1.200 κιλά, ενώ στα ερυθρά στα 800-900 κιλά, καθώς επιδίωξη του οινοποιείου μας είναι να παραμείνουν κάτω από τα 1.000 κιλά». Η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε φέτος στα 50-80 λεπτά, ανάλογα με την ποικιλία του σταφυλιού.

Βοήθησε στην ωρίμανση το «μαλακό» καλοκαίρι

Μια καλή χρονιά για τα σταφύλια με ποιοτικά χαρακτηριστικά χαρακτηρίζει τη φετινή για το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ο οινολόγος-διευθυντής παραγωγής της επιχείρησης, Γιάννης Οξυζίδης, συμπληρώνοντας: «Αναμένουμε η ποιότητα των κρασιών που θα παραχθούν να είναι το ίδιο υψηλή».

Ο τρύγος ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τελευταίο έναν όψιμο αμπελώνα σε υψόμετρο 750-950 μέτρων στο Κατάφυτο Νευροκοπίου. «Ο τρύγος ήταν οψιμότερος περίπου ένα δεκαήμερο συγκριτικά με πέρυσι», σημειώνει, προσθέτοντας ότι ο καιρός στάθηκε σύμμαχος, γιατί το καλοκαίρι ήταν «μαλακό» χωρίς καύσωνες και οι λίγες βροχές στις αρχές Αυγούστου δεν επηρέασαν αρνητικά την ποιότητα της παραγωγής. «Καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, ο καιρός ήταν καλός, είχε ζέστη και βοήθησε να ωριμάσουν καλά τα σταφύλια», αναφέρει.

Ανεβασμένες κατά 10% συγκριτικά με πέρυσι είναι οι αποδόσεις για τις οποίες υπάρχει οριοθετημένη στόχευση από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, ώστε να διατηρηθεί η ποιότητα. Για τις λευκές ποικιλίες, σχεδιάζουν κάθε χρόνο 800-1.000 κιλά/στρέμμα και για τις ερυθρές 600-800 κιλά. Σημειωτέον ότι η επιχείρηση βασίζεται στα δικά της κτήματα και δεν αγοράζει σταφύλια από παραγωγούς.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020