Σε έξαρση τα έντομα στο αμπέλι – συμβουλές για την αντιμετώπισή τους

Συμβουλές για την αντιμετώπιση εντόμων που πλήττουν την καλλιέργεια του αμπελιού τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας.

Τζιτζικάκι

Συγκεκριμένα για το τζιτζικάκι, το Περιφερειακό Κέντρο αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού του συγκεκριμένου εντόμου, το οποίο ανταγωνίζεται την ευδεμίδα όσων αφορά τις ζημιές που προκαλεί. Το έντομο απομυζά χυμούς από τα φύλλα και παράλληλα εκκρίνει ουσίες που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή αγγειακού συστήματος, ελλιπή θρέψη και μείωση φωτοσύνθεσης λόγω καταστροφής της φυλλικής επιφάνειας, με συνέπεια τα φύλλα να παρουσιάζουν συστροφή και να μοιάζουν σαν καψαλισμένα. Εμφανίζονται κυρίως στα μεσαία και κορυφαία φύλλα του κλήματος. Ένα απλό τίναγμα του σύρματος των κληματίδων προκαλεί το πέταγμα των πτερωτών εντόμων. Οι παραγωγοί μπορούν να ελέγξουν το χωράφι τους, μετρώντας την παρουσία άπτερων ατόμων (νύμφες) στην κάτω επιφάνεια 100 φύλλων. Τα φύλλα τα λαμβάνουν από διάφορα σημεία της έκτασης του χωραφιού, από τη μέση και το πάνω τμήμα των κλημάτων. Σε περίπτωση παρουσίας 50 – 70 άπτερων ατόμων συνιστάται επέμβαση με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Ευδεμίδα

Η πτήση του εντόμου ξεκίνησε με μικρό αριθμό συλλήψεων στις όψιμες περιοχές και αυξανόμενο αριθμό συλλήψεων στις πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές. Λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας των περιοχών αμπελοκαλλιέργειας η έναρξη πτήσεων της δεύτερης γενιάς δεν πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές και μπορεί να υπάρξει χρονική υστέρηση στις όψιμες περιοχές έως και έξι ημερών.

Οι ζημιές που προκαλούνται από αυτήν τη γενιά είναι σημαντικές, όταν οι πληθυσμοί είναι αυξημένοι, ιδίως στα επιτραπέζια σταφύλια. Εάν χρησιμοποιηθούν ωοκτόνα, οι εφαρμογές πρέπει να γίνουν άμεσα το χρονικό διάστημα 19-20 Ιουνίου στις πρώιμες περιοχές και 24-25 Ιουνίου στις όψιμες. Στην περίπτωση εφαρμογής προνυμφοκτόνων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, οι ψεκασμοί να γίνουν αντίστοιχα έξι ημέρες αργότερα. Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με καλή διαβροχή των ραγών που βρίσκονται στο στάδιο της ταχείας ανάπτυξης.

Ψευδόκοκκος

Σε αμπέλια που εμφανίζουν προσβολές από ψευδόκοκκο συνιστάται να γίνει καταπολέμηση του εντόμου σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της ευδεμίδας. Να γίνει καλό λούσιμο των πρεμνών και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αμπέλια, όπου το πρόβλημα ήταν έντονο την προηγούμενη χρονιά.