Ιεράπετρα: Προβληματισμός για την ίωση καστανής ρυτίδωσης και τις παραμορφώσεις στην τομάτα

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για σημαντικές απώλειες - Η καταστροφή από τον ιό μπορεί να φτάσει και το 70%
20/06/2024
2' διάβασμα
ierapetra-provlimatismos-gia-tin-iosi-kastanis-rytidosis-kai-tis-paramorfoseis-stin-tomata-324248

Σε έκτακτη σύσκεψη καλεί ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής που έχουν αντιμετωπίσει έντονα την ίωση καστανής ρυτίδωσης αλλά και ορισμένες έντονες γενετικές παραμορφώσεις σε συγκεκριμένες ποικιλίες τομάτας, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο.

Στόχος της συνάντησης είναι η επιμέρους καταγραφή των περιπτώσεων και η συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα στάδια αντιμετώπισης των συγκεκριμένων ζητημάτων που τα τελευταία χρόνια έχουν ταλαιπωρήσει αρκετά την περιοχή.

Η πρωτοβουλία του Συλλόγου έρχεται πάνω στην ώρα, αφού η καστανή ρυτίδωση, σύμφωνα με γεωπόνους της περιοχής, απασχολεί εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια τις καλλιέργειες τομάτας και από το 2021 αποτελεί βασικό πονοκέφαλο για τους παραγωγούς.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ιό με μεγάλη διασπορά και μολυσματικότητα, ενώ κάθε εποχή παρατηρείται έξαρση και σε άλλη περιοχή. Μάλιστα, η καστανή ρυτίδωση «χτυπάει» συγκεκριμένες ποικιλίες -σε κάποιες εμφανίζεται στον καρπό καθιστώντας τον μη εμπορεύσιμο και σε άλλες μολύνει το φυτό προκαλώντας χαμηλή παραγωγή.

«Στις φυτεύσεις του Οκτωβρίου 2023, παρατηρήθηκε ότι είχαν πρόβλημα περίπου το 40%», λέει στο ypaithros.gr ο Μιχάλης Βιανιτάκης, Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας. «Εκτιμούμε ότι στις μισές από αυτές, η καταστροφή από την καστανή ρυτίδωση θα ξεπεράσει το 60%».

«Πρέπει να εφαρμόζονται πολύ αυστηρές διαδικασίες προκειμένου από ένα φυτό να μην μολυνθούν τα υπόλοιπα. Συνθήκες σχεδόν καραντίνας», εξηγεί ο κ. Βιανιτάκης, ενώ, αναφερόμενος στην επικινδυνότητα του ιού, καταλήγει: «Έχουμε δει και καταστροφή έως 70%!»

 

Η σύσκεψη του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, στις 8 μ.μ.