Εξαρθρώθηκε κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων – Στο 1,7 εκατ. οι διαφυγόντες δασμοί

Κύκλωμα που διακινούσε λαθραία καπνικά προϊόντα εξάρθρωσαν η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά 12 ατόμων, από τα οποία εννέα συνελήφθησαν. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένα αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ένα ακόμη άτομο που είχε αρχηγικό ρόλο είναι έγκλειστος σε φυλακές και κατηγορείται ότι παρείχε τηλεφωνικά κατευθυντήριες οδηγίες στα υπόλοιπα μέλη.

Συνολικά κατασχέθηκαν 215.455 πακέτα τσιγάρων, με τους διαφυγόντες δασμούς να εκτιμώνται σε 1.700.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας διακριτούς ρόλους και με σκοπό την αποφυγή καταβολής φόρων και δασμών, λειτουργούσαν με τον εξής τρόπο δράσης:

Αρχικά προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια τοποθετούσαν τα λαθραία καπνικά προϊόντα σε αποθηκευτικούς χώρους της περιοχής και ακολούθως, τα μεταφόρτωναν σε φορτηγά με πλαστά στοιχεία κυκλοφορίας και διακινούνταν με χρήση προπομπών είτε στην Αττική, είτε εκτός της ελληνικής επικράτειας σε δίκτυο πελατών της οργάνωσης.

Σε αστυνομικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε δύο αποθηκευτικούς χώρους και έξι οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 215.455 πακέτα τσιγάρα και 12 συσκευασίες καπνού, τρία αυτοκίνητα και έξι φορτηγά, από τα οποία για πέντε διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για οχήματα κλώνους, καθώς οι αριθμοί πλαισίου δεν αντιστοιχούσαν σε εκείνους των αδειών κυκλοφορίας. Επιπλέον, προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε διακινήσει ακόμα 220.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πηγή: naftemporiki.gr