Σε εξέλιξη το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ – Τα αγκάθια και οι συμβιβασμοί για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

FILE - Flags flutter in the wind outside NATO headquarters in Brussels, Feb. 7, 2022. The violence of the Russian invasion has spooked historically neutral countries like Sweden and Finland, which now see a surge in support for joining NATO. Russia lost influence and friends since the collapse of the Soviet empire in 1989. But the nuclear superpower still holds sway over several of its neighbors in Europe and keeps others in an uneasy neutrality. The Russian invasion of neighboring Ukraine and the humanitarian tragedy it provoked over the past two weeks may have raised an Western outcry of heartfelt support. (AP Photo/Olivier Matthys, File)

Σε εξέλιξη βρίσκεται το συμβούλιο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες με τις προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος για τη λήψη αποφάσεων που θα προστατεύσουν τους καταναλωτές από τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και τις υψηλές τιμές. «Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος.

Η Ευρώπη όμως εμφανίζεται προς το παρόν διχασμένη. «Αγκάθι» το πλαφόν στο ρωσικό αέριο, θέση με την οποία διαφωνεί και η χώρα μας που ζητά πλαφόν στο αέριο απ’ όπου κι αν προέρχεται, όχι μόνο στο ρωσικό. Στη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να εγκριθεί κάποια πολιτική, αλλά εκτιμάται ότι θα καταστήσουν σαφές ποιες επιλογές συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη στήριξη -δίνοντας στις Βρυξέλλες μια κατεύθυνση για το τι θα πρέπει να περιληφθεί στις τελικές προτάσεις, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις εντός του Οκτωβρίου.

Το δεύτερο «αγκάθι» είναι η πρόταση για υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, με τις Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία να θέλουν να γίνεται σε εθελοντική βάση. Γίνεται συζήτηση για μια εργαλειοθήκη ενώ είναι πιθανό και ένα νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, χωρίς είναι αποφασισμένο ακόμη.

Δηλώσεις υπουργών κατά την προσέλευσή τους στο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες

Υπουργός Οικ. Υποθέσεων και Υποδομών Εσθονίας: Η Εσθονία στηρίζει την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου

«H Εσθονία στηρίζει μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα, εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη, ότι δεν έχουμε 27 ξεχωριστές οροφές στις τιμές, αλλά παρόμοια συστήματα και προσωρινά» ανέφερε η Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών της χώρας, Ρίινα Σικούτ, προσερχόμενη στο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Προσέθεσε ότι «η Εσθονία στηρίζει την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου και ακόμη και αν μιλάμε για πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η Εσθονία στηρίζει. Στηρίζει την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια. Δεν είμαστε τόσο επιλεκτικοί όσο είναι ίσως ορισμένα άλλα κράτη μέλη».

Επίσης η κ. Σικούτ σημείωσε ότι «είναι περίοδος κρίσης, δεν πρέπει να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στις ενεργειακές αγορές μας αλλά πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι τα επίπεδα των τιμών πέφτουν».

Υπ. Εξωτερικών Ουγγαρίας: Η επιβολή ορίου στην τιμή του αερίου της Ρωσίας από την ΕΕ θα πυροδοτούσε άμεση διακοπή των ρωσικών παραδόσεων

Η πρόταση της Κομισιόν να επιβληθεί πλαφόν στο αέριο το οποίο εισάγεται από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενάντια στα ευρωπαϊκά και στα ουγγρικά συμφέροντα, έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, ο Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος εκφράστηκε ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας.

Ο κ. Σιγιάρτο εξήγησε πως προεξοφλεί ότι η επιβολή τέτοιου ορίου θα οδηγούσε στην άμεση διακοπή όλων των παραδόσεων από τη Μόσχα στην Ευρώπη.

Πηγή: ertnews.gr