Στα έξι αναμένεται να φτάσουν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ είδη εντόμων ως «καινοτόμα τρόφιμα»

Ακόμα δύο είδη εντόμων αναμένεται να πάρουν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στους επόμενους μήνες ώστε να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή συστατικών σε τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές του HIS Markit. Τα είδη που αναμένεται να εγκριθούν ως «καινοτόμες τροφές» θα προστεθούν στα ήδη εγκεκριμένα, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό τους στα έξι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν τα έντομα χρησιμοποιούνται κυρίως με τη μορφή αλεύρων ως συστατικά που προστίθενται σε τρόφιμα, όπως επίσης και ως πρωτεϊνούχες ζωοτροφές.

Αυτή την περίοδο, η αρμόδια Ομάδα Εργασίας των κρατών-μελών βρίσκεται στη διαδικασία συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων με την Κομισιόν, ώστε να δοθεί η έγκριση στους εν λόγω δύο τύπους εντόμων. Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν μπορεί να γνωστοποιηθεί η ημερομηνία που αυτό αναμένεται να συμβεί, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για το τέλος του έτους.

Το πρώτο έντομο, ένα είδος σκαθαριού με την επιστημονική ονομασία Tenebrio molitor larva εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2021 για λογαριασμό μιας γαλλικής επιχείρησης, ενώ ακολούθησε η έγκριση ενός είδους ακρίδας (Locusta migratoria), που έλαβε ολλανδική εταιρεία τον Νοέμβριο. Ακολούθησαν δύο εγκρίσεις για ακόμα ένα είδος σκαθαριού και ένα είδος γρύλλου τον περασμένο Φεβρουάριο, για μία επίσης ολλανδική επιχείρηση.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει γνωμοδοτήσει θετικά για δύο επιπλέον είδη εντόμων. Πρόκειται για ένα είδος γρύλλου από βιετναμέζικη εκτροφέα και ένα είδος σκαθαριού που παράγει μία από τις πρώτες και μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο η γαλλική Ynsect.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έντομα που έχουν εγκριθεί προστατεύονται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι ανταγωνίστριες εταιρείες δεν μπορούν να φέρουν στην αγορά κάποιο «γενόσημο» βασισμένο στις μελέτες των εταιρειών που έχουν ήδη λάβει άδεια. Ωστόσο, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα χρησιμοποιώντας δικά τους ερευνητικά δεδομένα. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία με τις εταιρείες που έχουν έγκριση.

Όλα τα προϊόντα που προέρχονται από έντομα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε οργανισμούς ευαίσθητους σε ακάρεα και καρκινοειδή. Ο τομέας των εντόμων που εκτρέφονται για χρήση στην κτηνοτροφία γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη και εκτιμάται ότι έως 15 προϊόντα αναμένουν τη γνωμοδότηση της EFSA.