Σε εξωδικαστικό διακανονισμό 75 εκατ. δολαρίων η Pilgrim’s Pride για πρακτικές αθέμιτου καθορισμού τιμών

Στο στόχαστρο των διανομέων πουλερικών, των αλυσίδων εστίασης, των επιχειρήσεων λιανικής και άλλων αγοραστών βρέθηκαν μέσα στο 2020 αρκετές από τις μεγαλύτερες παραγωγούς εταιρείες πτηνοτροφικών προϊόντων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Pilgrim’s Pride, Sanderson και Tyson Foods.

Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για παράνομες επαφές και συμφωνίες μεταξύ των μεγάλων παικτών του πτηνοτροφικού κλάδου για τη διατήρηση υψηλότερων τιμών στο κοτόπουλο από αυτές που απαιτούσαν οι ανάγκες της αγοράς. Η περασμένη χρονιά σημαδεύτηκε από μια σταθερή αύξηση του κόστους του κοτόπουλου παρά το μειούμενο κόστος των εισροών (π.χ. ζωοτροφές), φαινόμενο το οποίο προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στους άμεσα εμπλεκομένους της αγροδιατροφής.

Τα θιγόμενα μέρη δεν άργησαν να οδηγήσουν τις επίμαχες υποθέσεις στη δικαστική οδό, με τις ομοσπονδιακές έρευνες να ρίχνουν φως στις μακροχρόνιες πρακτικές αθέμιτου καθορισμού τιμών στην αμερικανική βιομηχανία πουλερικών.

Υπό το φως των εξελίξεων, η εταιρεία Pilgrim’s Pride κατέληξε τον περασμένο Οκτώβριο σε εξωδικαστικό διακανονισμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για την καταβολή προστίμου 110,5 εκατ. δολαρίων. Τώρα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η ίδια εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 75 εκατ. δολαρίων σε αγοραστές που είχαν μηνύσει την εταιρεία για απάτες που σχετίζονταν με τις τιμές των πουλερικών.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι υπάρχουν αρκετές ακόμη εκκρεμούσες αγωγές που δεν καλύπτονται από αυτήν τη συμφωνία διακανονισμού.