Εξορύχθηκε το πρώτο αέριο από τη νέα ανάπτυξη της Μαύρης Θάλασσας

Η Ρουμανία παρέλαβε τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου που εξήχθησαν από το Midia Gas Development (MGD), την πρώτη νέα υπεράκτια ανάπτυξη φυσικού αερίου στη Ρουμανία εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες.

Το έργο αναπτύσσεται από την Black Sea Oil & Gas, εταιρεία που ανήκει στην παγκόσμια επενδυτική εταιρεία Carlyle International και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, στα κοιτάσματα φυσικού αερίου Ana και Doina στη Μαύρη Θάλασσα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκίνησε η παραγωγή στο Midia Gas Development και το πρώτο αέριο παραδόθηκε στο εθνικό σύστημα μεταφοράς της Ρουμανίας.

Το έργο MGD αναμένεται να παραδώσει περίπου 0,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος, ενώ η μέγιστη παραγωγή αναμένεται να είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια από τα δέκα της εκτιμώμενης διάρκειας ζωής των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Έτσι, το έργο αναμένεται να καλύψει περίπου το 10% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ρουμανίας.

Πρόκειται για την πρώτη νέα υπεράκτια ανάπτυξη εδώ και πάνω από 30 χρόνια και το μοναδικό έργο που βρίσκεται υπό ανάπτυξη σήμερα. Αποτελείται από 5 υπεράκτιες γεωτρήσεις παραγωγής, μία μη επανδρωμένη πλατφόρμα παραγωγής, έναν αγωγό φυσικού αερίου μήκους 126 χιλιομέτρων που συνδέει την πλατφόρμα με την ακτή και με μια νέα χερσαία μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου.

Πηγή: euractiv.gr