Έξυπνες συσκευασίες τροφίμων από υπολείμματα ντομάτας

Βιοπλαστικά από υπολείμματα ντομάτας, που έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τα πλαστικά εμπορικής συσκευασίας, αλλά αποσυντίθενται μέσα σε έναν μήνα στη θάλασσα, ανέπτυξαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Υποτροπικής και Μεσογειακής Οπωροκηπευτικής «La Mayora». Δηλαδή, αποσυντίθενται σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από τα 450 χρόνια που χρειάζονται τα πλαστικά που προέρχονται από πετρέλαιο.

Οι ερευνητές εξήγαγαν κυτταρίνη από τα φύλλα, τους μίσχους και το δέρμα της ντομάτας που απορρίπτονται στη βιομηχανία κονσερβοποίησης μετά την παρασκευή σάλτσας ντομάτας ή κέτσαπ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτά τα υπολείμματα για να δημιουργήσουν ένα πλαστικό περιτύλιγμα που μπορεί να έχει πολλαπλές εφαρμογές.

Βιώσιμα έξυπνα πλαστικά

Tα βιοπλαστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή «έξυπνων συσκευασιών». Μόλις χρησιμοποιηθεί για την προστασία των τροφίμων, το πλαστικό αρχίζει να αποσυντίθεται. Αφού έρθει σε επαφή με το νερό το συγκεκριμένο βιοπλαστικό, αρχίζει να χάνει τη δομή του και παύει να είναι χρήσιμο. Επιπλέον, αυτά τα πλαστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίστρωση του εσωτερικού ενός κουτιού.

Οι ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι αυτό το πλαστικό είναι εξίσου καλό με το πλαστικό που κατασκευάζεται από παράγωγα πετρελαίου.