Έκτακτο μέτρο ενίσχυσης 100 εκατ. ευρώ στους Ιρλανδούς βοοτρόφους για το Brexit

Tο ιρλανδικό υπουργείο Γεωργίας παρουσίασε τις λεπτομέρειες του «έκτακτου μέτρου ενίσχυσης βόειου κρέατος», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εξίσου από την Ιρλανδία και την ΕΕ (στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς της ΚΑΠ) και θα βοηθήσει τους βοοτρόφους να αντιμετωπίσουν το Brexit.

Ο ιρλανδός υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι η οικονομική στήριξη θα είναι διαθέσιμη για όσους βοοτρόφους έχουν πραγματικά επηρεαστεί από τις διαταραχές της αγοράς και ειδικότερα εξαιτίας του αναμενόμενου Brexit.

Οι δικαιούχοι ενίσχυσης πρέπει να ακολουθούν ένα σύστημα διασφάλισης ποιότητας ή ένα περιβαλλοντικό καθεστώς, καθώς επίσης να στοχεύουν να μειώσουν την συνολική παραγωγή αζώτου από την κοπριά των βοοειδών κατά 5% ανά αγέλη.

Η Κομισιόν ζήτησε αυτή την απαίτηση για τη μείωση του αζώτου, ώστε να εξασφαλίσει ότι η στήριξη θα διατεθεί στους κτηνοτρόφους που «συμμετέχουν σε δράσεις που ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη αντοχή τους και τη βιωσιμότητά τους».

Οι αγρότες ανησυχούν για τα όρια

Οι Ιρλανδοί βοοτρόφοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τους όρους χρηματοδότησης. Ο κ. Healy, επικεφαλής της Ιρλανδικής Γεωργικής Ένωσης (IFA), εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα ζώα που ελέγχονται από τις βιομηχανίες έχουν εξαιρεθεί του μέτρου, αλλά επίσης ανησυχεί ότι τα όρια και οι συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποαπορρόφηση των κονδυλίων. Ισχυρίστηκε επίσης ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα από το Δουβλίνο και τις Βρυξέλλες για να αντιμετωπιστεί η «αυξανόμενη απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία».

Οι παραγωγοί βόειου κρέατος του Ηνωμένου Βασιλείου θέλουν παρόμοια ενίσχυση

Εν τω μεταξύ, οι Βρετανοί αγρότες ισχυρίστηκαν ότι το πρόγραμμα στήριξης για το ιρλανδικό βοδινό κρέας, ύψους 100 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να διαταράξει το εμπόριο κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Richard Findlay, πρόεδρος των κτηνοτρόφων της βρετανικής Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU), δήλωσε ότι «η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να πράξει το ίδιο με την ιρλανδική». Από την πλευρά τους, οι βοοτρόφοι της Σκωτίας επιδιώκουν επίσης σε ένα αντίστοιχο πακέτο βοήθειας, για να αντισταθμίσουν ζημίες ύψους περίπου 18,6 δισ. ευρώ, που προέκυψαν μετά από την ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Ευάλωτοι στο Brexit χωρίς συμφωνία

Η IFA έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, ο ιρλανδικός αγροτικός τομέας θα αφανιστεί. Ο τομέας του βόειου κρέατος θα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε νέους δασμούς, καθώς περίπου το 50% των εξαγωγών κατευθύνονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι αξίας σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η αβεβαιότητα για το Brexit έχει επιδεινώσει ήδη την κατάσταση για τους Ιρλανδούς βοοτρόφους, ασκώντας πίεση στις τιμές προς τα κάτω.