Εκτεταμένη επισιτιστική κρίση στην Β. Κορέα: Διαταγή του Κιμ Γιονγκ Ουν για «ριζική αναμόρφωση» του αγροτικού τομέα

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ζήτησε από τους κυβερνητικούς του αξιωματούχους να εκπονήσουν σχέδιο για έναν «θεμελιώδη μετασχηματισμό» της αγροτικής πολιτικής της χώρας, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη εν μέσω φόβων ότι οι εγχώριες ελλείψεις τροφίμων επιδεινώνονται, σύμφωνα με το Reuters.

Στo πλαίσιo της έβδομης συνεδρίασης της ολομέλειας της 8ης Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, οι εργασίες της οποίας θεωρούνται κρίσιμες όσον αφορά τη συζήτηση για την εξέλιξη της γεωργίας, ο Κιμ είπε ότι η επίτευξη των στόχων παραγωγής σιτηρών φέτος είναι κορυφαία προτεραιότητα και τόνισε τη σημασία μιας σταθερής γεωργικής παραγωγής, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Οι συλλογικές εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειονότητα του πρωτογενούς τομέα της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με μελετητές. Τέτοιοι σχηματισμοί συνήθως φιλοξενούν πολλούς μικρούς αγρότες που παράγουν γεωργικά προϊόντα μέσα από συλλογική εργασία.

Η επισήμανση του Κιμ έρχεται εν μέσω αναφορών σε διεθνή μέσα για αυξανόμενες ελλείψεις τροφίμων στη χώρα, αν και η Βόρεια Κορέα έχει αρνηθεί ότι αντιμετωπίζει ζήτημα με τη σίτιση των πολιτών της. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας δήλωνε ότι η επισιτιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα «φαινόταν να έχει επιδεινωθεί», προσθέτοντας ότι είναι σπάνιο για τη Βόρεια Κορέα να ανακοινώνει μια ειδική συνάντηση με θέμα τη γεωργική στρατηγική. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές επισημαίνουν ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός Βορειοκορεατών έχει πεθάνει από την πείνα.

Η Βόρεια Κορέα τελεί υπό αυστηρές διεθνείς κυρώσεις λόγω των πυρηνικών όπλων και των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων της, με την οικονομία της να επιβαρύνεται περαιτέρω από τα συνοριακά lockdown, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας COVID-19.

Η πλήρης εικόνα των ελλείψεων τροφίμων στη Βόρεια Κορέα είναι ασαφής τηρουμένων των ελάχιστων στοιχείων που βγαίνουν προς τα έξω. Παρ’ όλα αυτά, σε μια έκθεση του Ιανουαρίου, το πρόγραμμα 38 North με έδρα τις ΗΠΑ ανέφερε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια βρισκόταν στο χειρότερο σημείο που είχε καταγραφεί από τη δεκαετία του 1990 και τους λιμούς που κατέστρεψαν τη χώρα τότε. «Η διαθεσιμότητα τροφίμων πιθανότατα έχει πέσει κάτω από το ελάχιστο, όσον αφορά τις ανθρώπινες ανάγκες», ανέφερε η έκθεση.

Η επιδίωξη της Βόρειας Κορέας για αυτάρκεια συνεπάγεται ότι σχεδόν όλο το σιτάρι της παράγεται εγχώρια, αλλά αυτό έχει κάνει τη χώρα ευάλωτη, όπως διαπίστωσε το 38 North. «Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, η επίτευξη επαρκούς γεωργικής παραγωγής στις δυσμενείς εδαφικές συνθήκες της Βόρειας Κορέας έχει δημιουργήσει μεγάλη εξάρτηση από εισαγόμενα αγαθά, αφήνοντας τη χώρα εκτεθειμένη σε παγκόσμιους κραδασμούς, διπλωματικές συγκρούσεις και ακραίες καιρικές συνθήκες», επεσήμανε η έκθεση.