Έκθεση: Οι αρπαγές γης που συνδέονται με μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού αναμένεται να αυξηθούν

Χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται παράνομα από τις εστίες τους κάθε χρόνο για να ανοίξουν δρόμο σε αγρότες και ανθρακωρύχους να παραγάγουν εμπορεύματα, κυρίως φοινικέλαιο και κοβάλτιο, τα οποία εντάσσονται σε μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία συμβούλων κινδύνου Verisk Maplecroft, η απαλλοτρίωση γαιών που εξυπηρετεί τέτοιους σκοπούς εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον, με τις παράνομες αρπαγές να αναμένεται να σημειώσουν αύξηση, καθώς η ζήτηση για τα τρόφιμα ανεβαίνει.

Το φοινικέλαιο είναι το περισσότερο ενοχοποιημένο προϊόν όσον αφορά τις αρπαγές γης, κυρίως επειδή η Ινδονησία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό του, είναι γνωστή για τις αδύναμες πρακτικές της σε αυτό το πεδίο.

«Η χώρα παράγει περισσότερο από το μισό φοινικέλαιο στον κόσμο και οι συγκρούσεις για τη γη αυξάνονται» αναφέρει η έκθεση, η οποία ανέλυσε συνολικά 170 εμπορεύματα.

Η λίστα με τα ενοχοποιημένα προϊόντα

Πηγή: Verisk Maplecroft, FAO, US Geological Survey

Σύμφωνα με τη Verisk Maplecroft, υπάρχει «σαφής σύνδεση» μεταξύ των αρπαγών γης και της βλάβης στο περιβάλλον, με τις απαλλοτριώσεις να τροφοδοτούνται από την αδύναμη διακυβέρνηση και τη διαφθορά.