Έκθεση: Ένοχες για τεράστιο όγκο πλαστικής ρύπανσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο τέσσερις γνωστές πολυεθνικές τροφίμων

Για μισό εκατομμύριο τόνους πλαστικής ρύπανσης σε μόλις έξι αναπτυσσόμενες χώρες ευθύνονται οι εταιρείες Coca-Cola, Nestlé, Unilever και PepsiCo. Τα προϊόντα τους καταλήγουν να καίγονται ή να απορρίπτονται, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον των χωρών που δεν έχουν τα κατάλληλα συστήματα, ώστε να προβούν στην επεξεργασία τους, σύμφωνα με έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Tearfund.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η Coca-Cola είναι η μεγαλύτερη υπαίτια της επιβάρυνσης, με 200.000 τόνους πλαστικά σκουπίδια να καταλήγουν σε Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Μεξικό, Νιγηρία και Φιλιππίνες. Η συνολική καύση πλαστικών από τα απόβλητα των τεσσάρων εταιρειών ισοδυναμεί με περίπου 4,6 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ή με τη μόλυνση που προκαλούν ετησίως 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα στους βρετανικούς δρόμους, υπογραμμίζει η Tearfund.

Σύμφωνα με τη Ruth Valerio, υψηλόβαθμο στέλεχος της Tearfund, οι εταιρείες πωλούν τα προϊόντα τους σε πλαστικές συσκευασίες εν πλήρει γνώσει ότι αυτά είτε θα καούν είτε θα απορριφθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες, συντελώντας στην κλιματική αλλαγή και βλάπτοντας την υγεία ορισμένων από τους φτωχότερους λαούς του κόσμου.