Έκθεση FAO: Η υγιεινή διατροφή παραμένει απρόσιτη για το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού
Πάνω από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν ήταν σε θέση να αντέξει οικονομικά μια υγιεινή διατροφή το 2022 και ορισμένες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ανακάμψουν πλήρως από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση «Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο», που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
Με βάση με τα δεδομένα, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, ανεβάζοντας το μέσο κόστος μιας υγιεινής διατροφής, με αποτέλεσμα περίπου το 35,4% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 2,826 δισ. άνθρωποι, να μην είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή.
«Το 2022, ο αριθμός των ανθρώπων που δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά μια υγιεινή διατροφή μειώθηκε κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα στην ομάδα των χωρών μεσαίου-ανώτερου και υψηλού εισοδήματος. Αντίθετα, οι χώρες χαμηλού εισοδήματος είχαν τα υψηλότερα επίπεδα από το 2017», δήλωσε ο Maximo Torero, επικεφαλής οικονομολόγος του FAO.
Το εύρημα αναδεικνύει «ένα σημαντικό δομικό πρόβλημα των συστημάτων αγροδιατροφής μας», δήλωσε ο David Laborde, διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροδιατροφικής Οικονομίας και Πολιτικής του FAO.
Βασικά ευρήματα
Σύμφωνα με την έρευνα του FAO, το ποσοστό των ανθρώπων στην Αφρική που δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά μια υγιεινή διατροφή ήταν 64,8%. Στην Ασία, το ποσοστό είναι 35,1%, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 27,7%, στην Ωκεανία 20,1% και στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη 4,8%.
Στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ο αριθμός των ανθρώπων που δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά υγιεινές δίαιτες αυξήθηκε από το 2019 έως το 2022, κάτι που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι οικονομικές ανακάμψεις μετά την πανδημία μοιράστηκαν άνισα και ότι οι περισσότερο προηγμένες οικονομίες ήταν πιο ικανές να αντιμετωπίσουν τους κλυδωνισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας και την παγκόσμια πληθωριστική πίεση στις τιμές των εμπορευμάτων τροφίμων.
«Η άνιση πρόοδος στην οικονομική πρόσβαση σε υγιεινές διατροφές ρίχνει μια σκιά στην επίτευξη του στόχου Μηδενικής Πείνας στον κόσμο, έξι χρόνια πριν από την προθεσμία του 2030», αναφέρεται στην έκθεση
«Η άνιση πρόοδος στην οικονομική πρόσβαση σε υγιεινές διατροφές ρίχνει μια σκιά στην επίτευξη του στόχου Μηδενικής Πείνας στον κόσμο, έξι χρόνια πριν από την προθεσμία του 2030», αναφέρεται στην έκθεση.
«Υπάρχει ανάγκη να επιταχυνθεί ο μετασχηματισμός των αγροδιατροφικών μας συστημάτων για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά τους και να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες, ώστε οι υγιεινές δίαιτες να είναι προσιτές και διαθέσιμες σε όλους. Όμως, υπάρχει επίσης ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση και να καταναλώνουν υγιεινά τρόφιμα», δήλωσε ο Torero.
Χαρτογράφηση των λεπτομερειών
Το 2022, το παγκόσμιο μέσο κόστος μιας υγιεινής διατροφής αυξήθηκε στα 3,96 δολάρια PPP (Purchasing Ρower Ρarity – Ισοδυναμία της Αγοραστικής Δύναμης – ένα μέτρο που συγκρίνει την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης μεταξύ των οικονομιών).
Οι υποπεριφερειακές διακυμάνσεις ήταν σημαντικές, κυμαινόμενες από υψηλό 5,34 δολάρια PPP στην Ανατολική Ασία έως χαμηλό 2,96 δολάρια PPP στη Βόρεια Αμερική. Στην Αφρική, η μέση τιμή ήταν 3,74 δολάρια PPP, στην Ασία 4,20 δολάρια PPP, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 4,56 δολάρια PPP, στην Ωκεανία 3,46 δολάρια PPP και στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη 3,75 δολάρια PPP, με σημαντική διαφορά μεταξύ της Νότιας Ευρώπης, στα 4,15 δολάρια PPP, και της Δυτικής Ευρώπης, στα 3,01 δολάρια PPP.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι 1,677 δισ. άνθρωποι που ζουν σε χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Το ίδιο ισχύει για 503 εκατ. ανθρώπους που ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Συνολικά, αυτοί αντιπροσωπεύουν το 77% των ανθρώπων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά υγιεινές δίαιτες.