Έκθεση: Η ξηρασία-ρεκόρ στις Nοτιοδυτικές ΗΠΑ συνδέεται με την κλιματική αλλαγή

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επιδείνωσε την ξηρασία που έπληξε τις Νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, την πιο σοβαρή που έχει καταγραφεί στην περιοχή, με τις βροχοπτώσεις να περιορίζονται στα χαμηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν από το 1895, αναφέρει έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021, η περιοχή γνώρισε την τρίτη υψηλότερη μέση ημερήσια θερμοκρασία που καταμετρήθηκε από καταβολής της τήρησης αρχείων στα τέλη του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την ειδική ομάδα ξηρασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η μελέτη προειδοποιεί πως οι ακραίες συνθήκες ξηρασίας είναι πιθανό να επαναληφθούν και να επιδεινώνονται «έως ότου επιδιωχθεί αυστηρός μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και αντιστραφούν οι τάσεις της τοπικής υπερθέρμανσης».

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, που συνέπεσαν με την ιστορική ξηρασία των Νοτιοδυτικών ΗΠΑ, είναι συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο και έχουν εντείνει την ξηρασία με πολλούς τρόπους, καταλήγουν οι συντάκτες της έκθεσης. Υπενθυμίζεται ότι η ξηρασία προκάλεσε συνθήκες εκτεταμένης λειψυδρίας και τροφοδότησε καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.