Έκθεση ΟΗΕ: Οι ξηρασίες είναι πιο συχνές, διαρκούν περισσότερο και επιδεινώνουν ταχύτερα τη λειψυδρία

Οι ξηρασίες λαμβάνουν χώρα συχνότερα και διαρκούν περισσότερο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD).
Στην έκθεση Drought in Numbers, που κυκλοφόρησε στη 15η Σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών (COP15) της UNCCD στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, διαπιστώνεται επίσης ότι οι επιδεινούμενες επιπτώσεις αυτών των ξηρασιών έχουν επιταχυνθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες.
«Τα δεδομένα αυτής της δημοσίευσης υποδεικνύουν ότι υπάρχει μια ανοδική τάση στη διάρκεια των ξηρασιών και στη σοβαρότητα των επιπτώσεών τους, επηρεάζοντας όχι μόνο τις ανθρώπινες κοινωνίες, αλλά και τα οικολογικά συστήματα από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση κάθε μορφής ζωής, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας είδους», λέει ο Ibrahim Thiaw, εκτελεστικός γραμματέας της UNCCD.
Μερικά από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της μελέτης είναι τα εξής:
✱ Από το 2000, ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχουν αυξηθεί κατά 29%.
✱ Από το 1970 έως το 2019, οι καιρικές συνθήκες, το κλίμα και οι κίνδυνοι για το νερό αντιπροσώπευαν το 50% των καταστροφών και το 45% των θανάτων που σχετίζονται με καταστροφές, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
✱ Οι ξηρασίες αντιπροσωπεύουν το 15% των φυσικών καταστροφών, αλλά ευθύνονται για τον μεγαλύτερο όγκο ανθρώπινων απωλειών, προκαλώντας περίπου 650.000 θανάτους την περίοδο 1970-2019.
✱ Από το 1998 έως το 2017, οι ξηρασίες προκάλεσαν παγκόσμιες οικονομικές απώλειες περίπου 124 δισ. δολαρίων.
✱ Το 2022, περισσότεροι από 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης νερού, ενώ σχεδόν 160 εκατομμύρια παιδιά εκτίθενται σε σοβαρές και παρατεταμένες ξηρασίες.
✱ Εάν δεν εντατικοποιηθεί η δράση ενάντια στο πρόβλημα, μέχρι το 2030 περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύουν να εκτοπιστούν κυρίως λόγω ξηρασίας, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η λειψυδρία, η μείωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και ο υπερπληθυσμός.