Έκθεση προϊόντων με ταυτότητα από την περιφέρεια στο Μετρό Συντάγματος

Η Θεσσαλία διαθέτει αξιόλογα τοπικά αγροτικά προϊόντα, ωστόσο η καλλιέργεια και η εμπορία τους είναι περιορισμένη και ανοργάνωτη. Τοπικά αγροτικά προϊόντα τα οποία με συστηματική καλλιέργεια και οργανωμένη εμπορία θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτικές λύσεις στην περιοχή όπως είναι το φιρίκι Πηλίου, τα λεμονάτα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα Σκοπέλου, τα κάστανα (έχουν κατατεθεί ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ) και το σούρβο. Άλλες δενδροκομικές καλλιέργειες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν είναι η κυδωνιά, η κερασιά και η ροδιά.
Πολλά από τα παραπάνω προϊόντα θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής βιοτεχνίας επεξεργασίας πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών.
Στο πλαίσιο ανάδειξης της ταυτότητας των ποιοτικών προϊόντων της Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προγραμματίζει μια μεγάλη εκδήλωση προβολής αυτών, για τρεις μέρες, από 16 Ιανουαρίου μέχρι 18 του μήνα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 6.30 μ.μ. στο Μετρό του Συντάγματος και για τρεις ημέρες όσοι επισκεφθούν την Έκθεση θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν νόστιμα και ποιοτικά προϊόντα που θα προσφέρουν αγροτικοί συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας.
Η περιφέρεια χρηματοδοτεί την παρουσία, με περίπτερα 14 αγροτικών οργανώσεων και Ενώσεων, που έχουν καταθέσει φακέλους για πιστοποίηση προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, ενώ πρόθεσή της είναι να συνεχίσει την προσπάθεια ανάδειξης ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα, ενισχύοντας το αγροτικό εισόδημα των παραγωγών.
Θεσσαλικά προϊόντα
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, «στη Θεσσαλία, παράγονται κυρίως κοινής κατανάλωσης κρασιά, ενώ υπάρχουν περιοχές με παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας (Ραψάνη, Μεσενικόλα), όπου η παραγωγή περιορίζεται είτε λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, είτε λόγω ελάχιστων εδαφικών πόρων». Όπως εξηγεί, «τα επιτραπέζια σταφύλια της Θεσσαλίας δεν είναι ανταγωνιστικά λόγω των ποικιλιών που καλλιεργούνται σήμερα και του μικροπεριβάλλοντος των αμπελουργικών περιοχών, αλλά και της ανοργάνωτης εμπορίας και έλλειψης υποδομών για την τυποποίηση και την εμπορία σταφυλιών. Αντίθετα, η παραγωγή του τσίπουρου είναι δυναμική και πολλές ΜμΕ ασχολούνται με την παραγωγή και την τυποποίηση – εμπορία του τσίπουρου. Η περαιτέρω πιστοποίησή του και ο ποιοτικός έλεγχος του προϊόντος αποτελούν τη βάση για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του θεσσαλικού τσίπουρου».
Επίσης, υπογραμμίζει πως «παραδοσιακά προϊόντα, όπως η μουσταλευριά, τα μουστοκούλουρα και ο καινοτόμος χυμός σταφυλιών, πρέπει να αξιολογηθούν ως προς τα χαρακτηριστικά τους για την ανθρώπινη υγεία και πιθανώς να προωθηθούν».