Έκθεση: Με ραγδαίους ρυθμούς προχωρά η υιοθέτηση της τεχνολογίας στο χωράφι

Η αύξηση της χρήσης καινοτόμων συστημάτων και τεχνολογιών στο χωράφι από τους αγρότες παγκοσμίως αποτυπώνεται και στους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς, η οποία καταγράφει εντυπωσιακά ποσοστά, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία Persistence Market Research.

Πιο συγκεκριμένα, η αξία της αγοράς το 2022 βρισκόταν στα 8,9 εκατ. δολάρια, με τις εκτιμήσεις για το 2023 να φτάνουν λίγο παραπάνω από τα 10 εκατ. δολάρια, ενώ προβλέπεται εκθετική ανάπτυξη στα 33 εκατ. δολάρια έως το 2033, παρουσιάζοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 210%.

Αισθητήρες, drones, GPS και εφαρμογές τελεπισκόπησης, που βοηθούν τους αγρότες να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους, να προβλέπουν τις καιρικές συνθήκες και να διαχειρίζονται καλύτερα πόρους όπως το νερό, συμβάλλουν στη βέλτιστη λήψη των αποφάσεων, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα. Τόσο τα οφέλη αυτά, όσο και η ανάγκη που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθιστούν την τεχνολογία κρίσιμη συνιστώσα για τη βιώσιμη γεωργία.

Μερίδια αγοράς

Τη μερίδα τους λέοντος στην αγορά της γεωργίας ακριβείας κατέχει η Βόρεια Αμερική, η οποία καταγράφεται ως ηγέτιδα της παγκόσμιας αγοράς, κατέχοντας μερίδιο 26,8% το 2022, θέση που αναμένεται να διατηρηθεί και κατά την περίοδο πρόβλεψης. Πιο αναλυτικά, στις ΗΠΑ, η τεχνολογική πρόοδος και η οικονομική ευημερία οδηγούν τη ζήτηση για τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας, καθιστώντας τη μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως. Σημαντικό, όμως, ποσοστό κατέχει και η Ευρώπη, καθώς αντιπροσωπεύει το 21,2%, καταδεικνύοντας την ευρεία υιοθέτηση τεχνολογιών ανάμεσα στους Ευρωπαίους αγρότες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η γεωργία ακριβείας δεν είναι απλώς μία τεχνολογική εξέλιξη, αλλά μία επανάσταση που υπόσχεται να επαναπροσδιορίζει το μέλλον της γεωργίας. Καθώς η αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται, αγκαλιάζοντας τις προκλήσεις και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες, χαρακτηρίζεται ως ο ακρογωνιαίος λίθος για βιώσιμες και αποτελεσματικές γεωργικές πρακτικές σε παγκόσμια κλίμακα.