Εκτός παραγωγής και με ολική καταστροφή οι πρώιμες φυτεύσεις για την βιομηχανική ντομάτα

Δυσκολο χαρακτηρίζεται το ξεκίνημα των φυτεύσεων πρώιμης παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για ολική καταστροφή των σπορόφυτων, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών του τελευταίου παγετού.

Αν και είχαν ξεκινήσει τις φυτεύσεις για να προλάβουν τις ημερομηνίες συλλογής της ντομάτας, όπως έχουν τεθεί από τις βιομηχανίες που συνεργάζονται, ωστόσο ο καιρός δεν υπογράφει συμβόλαια και ακολουθεί τις δικές του τακτικές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του 100% των φυτών.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αλλάζει δραστικά τα παραγωγικά δεδομένα της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου. Τα χρονοδιαγράμματα των βιομηχανιών πρέπει τώρα να επαναπροσδιοριστούν, ώστε η διαδικασία της μεταποίησης να μη συμπέσει με την παραγωγή και συλλογή του προϊόντος.

Για 2.500 στρέμματα από πρώιμες φυτεύσεις που τέθηκαν εκτός παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων κάνει λόγο ο Γιώργος Δρόσος, ντοματοπαραγωγός και μέλους του συνεταιρισμού Θεστο: «Οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -6 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα η καταστροφή των νεαρών φυτών που είχαν φυτευτεί στα χωράφια να φτάσει στο 100%. Από την πλευρά μας, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία των δηλώσεων στον ΕΛΓΑ, ώστε να καλύψουμε ένα μέρος των οικονομικών μας απωλειών. Το πρόβλημα όμως που προκύπτει είναι η έλλειψη σπορόφυτων αυτή την εποχή, ώστε να κάνουμε την επαναφύτευση. Από τον παγετό καταστράφηκαν και τα σπορόφυτα, πριν καν φυτευτούν στο χωράφι. Αν ξεκινήσουμε από τώρα τις παραγγελίες, θα τα έχουμε σε έναν μήνα περίπου. Η προοπτική αυτή μάς θέτει εκτός χρονοδιαγράμματος παραγωγής και συγκομιδής».

Να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του πριμ πρωιμότητας

Περιγράφοντας την όλη εικόνα, αλλά και τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, ο κ. Δρόσος εμφανίζεται προβληματισμένος και διερευνά τη δυνατότητα αλλαγής καλλιέργειας: «Ακόμα και βαμβάκι να βάλουμε, η χρήση των ζιζανιοκτόνων που έχουμε κάνει δεν μας επιτρέπει να μπούμε σε αυτή την καλλιέργεια. Η βιομηχανική ντομάτα στην παρούσα φάση αποτελεί μονόδρομο».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο πριμ πρωιμότητας και, όπως εξηγεί ο κ. Δρόσος, ο μόνος τρόπος για να μη χαθεί είναι να προσδιοριστεί ως πρωιμότητα παραγωγής η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της βιομηχανίας και όχι η αρχική ημερομηνία που είχε προσδιοριστεί από τις βιομηχανίες. «Οι κλιματολογικές συνθήκες καθορίζουν τον χρόνο φύτευσης και συλλογής της ντομάτας και δεν έχουν σταθερές ημερομηνίες».

Για μία δύσκολη χρονιά κάνει λόγο και ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας Λιβαδειάς, Νίκος Καρανάσιος. Όπως αναφέρει ο ίδιος, όσοι είχαν ξεκινήσει τις πρώιμες φυτεύσεις, αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα. «Συνολικά στη Βοιωτία φέτος θα καλλιεργηθούν πάνω από 3.000 στρέμματα. Όπως είναι γνωστό, μετά το κλείσιμο του εργοστασίου μεταποίησης βιομηχανικής, η μεταφορά του προϊόντος στη Θεσσαλία επιβαρύνει σημαντικά το κόστος, αποτελώντας ένα από τα προβλήματα του συνεταιρισμού μας, αν υπολογίσουμε και ένα 10% στην αύξηση των εισροών».