Έλαια, καρποί και φρούτα στη Σλοβενία

Αυξηση και στις εξαγωγές ελληνικής φέτας και του γιαουρτιού

Έλαια, καρποί και φρούτα στη Σλοβενία

Οι κυριότερες ελληνικές εξαγωγές στη Σλοβενία, τα τελευταία έτη, σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στη Λιουμπλιάνα, αφορούν έλαια πετρελαίου, ανόργανα χημικά, καρπούς και φρούτα, ενδύματα κ.λπ.

Το διάστημα 2005-2015 σημειώθηκαν αυξομειώσεις στις εξαγωγές μας, γεγονός που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις κατηγορίες των πετρελαιοειδών και, δευτερευόντως, στο οξείδιο του αργιλίου. Πρόκειται για δύο προϊόντα που, διαχρονικά, κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό άνω του 50%, ενίοτε 60% ή και 70% των ελληνικών εξαγωγών στη Σλοβενία.

Σημαντική αύξηση σημείωσαν την τελευταία δεκαετία οι εξαγωγές γαλακτοκομικών, όπως φέτα και γιαούρτι, ενώ το 2015 μεγάλη αύξηση  κατέγραψαν και οι εξαγωγές ελαιολάδου. Αύξηση παρατηρήθηκε και στην κατηγορία παρασκευασμένα λαχανικά, φρούτα, ενώ μείωση παρουσιάστηκε στα ιχθυηρά, νωπά φρούτα και λαχανικά.

“ΥΧ”