Ελαιοκομία: Τον τουρισµό στην Ιταλία περιµένει η Μονεµβασιά για να διώξει ποσότητες

Χαραµάδα αισιοδοξίας για τις τιµές στο λάδι η άρση των µέτρων της πανδηµίας από τη νέα χρονιά

Χριστούγεννα με παγιωμένες τιμές και τη συγκομιδή να έχει προχωρήσει κάνουν οι ελαιοπαραγωγοί αρκετών περιοχών, διατηρώντας ωστόσο μία συγκρατημένη αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα, καθώς, λόγω εμβολίου, αλλά και με την προσδοκία ότι θα ανοίξουν εστίαση και τουρισμός, κάτι που θα κινήσει πιο μαζικά το εμπόριο, αναμένουν άνοδο τιμών.

Αισιοδοξία όμως, που σύμφωνα με τους συνομιλητές, δεν αναμένεται να επαληθευθεί πριν από το πέρας του χειμώνα, ενώ δεν λείπουν και όσοι υποστηρίζουν ότι μετά και τη φετινή χρονιά, ζητήματα όπως η πίεση σε αγορά και τιμές, αλλά και η αλλαγή στο κλίμα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ελληνικού παραδοσιακού ελαιώνα.

Με παγιωμένες τιμές γεμίζουν οι δεξαμενές στη Μεσσηνία

Για διάστημα περίπου μηνός δείχνουν παγιωμένες οι μέσες τιμές στη Μεσσηνία, στο επίπεδο των 2,50 και 2,60 ευρώ για το έξτρα παρθένο και το ΠΟΠ ελαιόλαδο. Στα ελαιοτριβεία διαφαίνεται μια τάση αποθήκευσης τις τελευταίες ημέρες, αφού αυξάνονται οι συγκομιζόμενοι όγκοι και, όσοι αντέχουν, δείχνουν φειδωλοί για πράξεις. Σύμφωνα με τον Γιάννη Πάζιο, γενικό διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας, επικρατεί μία τάση συγκράτησης περιμένοντας πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία σε όλη την Ευρώπη, όπου υπάρχουν αγορές που διοχετεύεται το προϊόν, με τους όγκους να αρχίζουν να μαζεύονται στους αποθηκευτικούς χώρους.

Η Μεσσηνία μπαίνει πλέον στην τελευταία φάση της ελαιοσυλλογής, καθώς αρκετοί ξεκίνησαν από νωρίς τη διαδικασία φέτος. Η ποσότητα σε επίπεδο νομού υπολογίζεται στους 50.000 τόνους, όταν οι ποσότητες μίας καλής χρονιάς ανέρχονται στους 70.000 τόνους.

Κίνητρο η τιμή του βιολογικού

Κίνητρο, από την άλλη, φαίνεται να αποτελεί η τιμή στο προϊόν βιολογικής καλλιέργειας, όπου τα τελευταία χρόνια δείχνει να σταθεροποιείται σε υψηλότερο επίπεδο του συμβατικού, στα 3,40-3,50 ευρώ και αρκετούς παραγωγούς να δείχνουν ενδιαφέρον ένταξης για να απολαύσουν καλύτερες τιμές.

Στην άρση των μέτρων προσδοκούν για τις Καλαμών

Παράλληλα, στο κομμάτι της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, το μεγαλύτερο μέρος, τα ψιλά μεγέθη έφυγαν προς ελαιοποίηση και τα υπόλοιπα έχουν μείνει πίσω, εξήγησε ο κ. Πάζιος, αναφέροντας μία στροφή των τελευταίων ημερών για τροφοδοσία της αγοράς.

«Μένει να δούμε αν αυτό θα έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, καθώς και αν θα οδηγήσει σε κάτι σημαντικότερο από τα 60-65 λεπτά, τη μέση τιμή για τα 200 κομμάτια/κιλό», συμπλήρωσε. «Και πάλι δεν θα είναι ικανοποιητική η τιμή αν τσιμπήσει έως τα 75-80 λεπτά» σχολίασε, αναφέροντας μία αντίστοιχη προσδοκία με αυτή για το ελαιόλαδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά συνεχίζει ο Δήμος Μονεμβασιάς

Στη Λακωνία, τα Βάτικα πλησιάζουν προς το τέλος μιας μικρής χρονιάς, ενώ στο 40% της παραγωγής περίπου βρίσκεται ο κάμπος των Μολάων, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ντανάκα, διευθυντή του ΑΣ Μολάων-Πακίων. Χαρακτηριστικό φέτος είναι ότι, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και παρά τις δυσκολίες, ήδη έχουν συγκεντρωθεί διπλάσιοι σχεδόν όγκοι ελαιολάδου. Η παραγωγή έχει προχωρήσει πολύ και αυτό συνέβη «γιατί αφενός έδωσαν τα νεόφυτα δέντρα, που δεν είχε υπολογιστεί, αφετέρου γιατί οι παραγωγοί προχώρησαν πιο νωρίς στη διαδικασία, υπό τον φόβο της δακοπροσβολής και των καιρικών φαινομένων», εξήγησε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο από πλευράς όγκων.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων της περιοχής έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με το ξεκίνημα, με χαμηλές οξύτητες, καθώς οι καρποί διατηρούν χαρακτηριστικά αγουρότητας, ωστόσο οι καθυστερημένες βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου χειροτέρεψαν τις αποδόσεις, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για μία περίεργη χρονιά, με διαφορετικούς συντελεστές ακόμη και στο ίδιο αγροτεμάχιο.

Κομβικό το άνοιγμα του τουρισμού για τους μεγάλους παίκτες της Ιταλίας

Στον Δήμο Μονεμβασίας, η τιμή δείχνει παγιωμένη στα 2,80 ευρώ για περισσότερο από δύο βδομάδες, ενώ όσες πράξεις γίνονται είναι με απευθείας ανάθεση και όχι δημοπρασίες, καθώς οι μεγάλοι ξένοι εμπορικοί οίκοι δεν ανοίγουν ακόμη τα χαρτιά τους. «Οι ποσότητες είναι συγκρατημένες και αυτοί που αγοράζουν επιλέγουν το λάδι που τους κάνει και δεν παίρνουν για να καλύψουν ποσότητες, όπως άλλες χρονιές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντανάκας.

Κατά τον ίδιο, οι Ιταλοί -που διατηρούν στο εμπόριο τη μερίδα του λέοντος- περιμένουν πώς θα αντιδράσει η αγορά, με κομβικό το άνοιγμα του τουρισμού, που θα είναι καθοριστικό για να πέσουν ποσότητες στην εστίαση, διαφορετικά ο ανεφοδιασμός στο ράφι φθηνότερου προϊόντος θα είναι μάλλον ευνοϊκότερος για τα λάδια των Ισπανών. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά με τον ιό, θα υπάρξει μία άνοδος τιμής, εκτίμησε ο ίδιος, όχι όμως πριν από τον Απρίλιο του 2021.

Σταθερές τιμές και υπαρκτό ενδιαφέρον στα Χανιά

Τέλος, η συγκομιδή και στα Χανιά βρίσκεται περίπου στο 50% και οι μέσες τιμές σταθερά στα 2,50-2,60 ευρώ, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές από το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον καλλιεργητή και μέλος ΔΣ της Διεπαγγελματικής, Γιώργο Γωνιωτάκη, η επιδότηση που μπήκε κάλυψε κάποιες ανάγκες, ωστόσο, με το δεδομένο του άριστου ποιοτικά φετινού προϊόντος, δεν ανταμείβεται ο κόπος των παραγωγών από το τρέχον επίπεδο τιμών..

Χρειάζεται οργάνωση απέναντι στις πιέσεις από ανταγωνισμό και κλίμα

Μεγάλη προσφορά λαδιού, αλλά και πράξεις σε χαμηλές τιμές που, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τα νοικοκυριά, που πωλούν για να καλύψουν ανάγκες και ενόψει των λιπάνσεων για τη νέα χρονιά, ανέφερε από τη Δυτική Μεσσηνία ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Νηλέας.

Η τιμή εμφανίζεται καλύτερη της περσινής, όχι όμως και των προηγούμενων ετών, γεγονός που ο ίδιος απέδωσε στο ότι η καλλιέργεια έχει πλέον φύγει από τα όρια της Μεσογείου, ενώ εντατικά και υπερεντατικά συστήματα πιέζουν προϊόν και τιμές του παραδοσιακού -και σε πολλές περιπτώσεις γερασμένου- ελληνικού ελαιώνα, με σαφώς μεγαλύτερα κόστη και δυσκολίες.

Το ζήτημα αυτό, όπως και της κλιματικής αλλαγής, που φέτος διατάραξε ιδιαίτερα τον βιολογικό κύκλο στη Μαυροελιά της περιοχής, «πρέπει να μας προβληματίσουν και να οργανώσουμε την άμυνά μας γύρω από αυτά», τονίζει ο ίδιος.