Ελαιόλαδο: Ξεπέρασε τα 7 ευρώ και συνεχίζει το έξτρα παρθένο
Ούτε ο πιο αισιόδοξος ελαιοπαραγωγός δεν θα μπορούσε να προβλέψει την κατάσταση που θα διαμορφωνόταν φέτος στην αγορά στο δεύτερο μισό της χρονιάς και ποια θα ήταν η εξέλιξη της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα τελειώματα των αποθεμάτων.
Γεγονός είναι ότι οι τελευταίες εκατοντάδες τόνοι που είχαν κρατήσει συνεταιρισμοί και παραγωγοί γίνονται ανάρπαστοι από τους αγοραστές και η… τρελή πτήση της τιμής του προϊόντος δεν έχει τέλος. Τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ των εμπορικών πράξεων που έκαναν αίσθηση ήταν μία από τη Σητεία και μία από τη Λακωνία, με τις συμφωνίες να κλείνουν από τα 7 ευρώ/κιλό και ακόμα πιο ψηλά. Η «ΥΧ» συνομίλησε με τους πρωταγωνιστές της επικαιρότητας για ακόμη μία εβδομάδα.
Όσο υπάρχει λάδι, δεν υπάρχει ταβάνι
Ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη συμφωνία, αυτή έκλεισε την Τρίτη 27 Ιουνίου μεταξύ του Συνεταιρισμού Μολάων – Πακίων και της γνωστής λακωνικής εταιρείας «Χελιώτης» για ποσότητα 85 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,3 έναντι 7,22 ευρώ/κιλό.
Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Ντανάκας, μας είπε ότι «θα πρέπει να μην κοιτάμε μόνο το σήμερα. Αυτές οι τιμές πράγματι εντυπωσιάζουν, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε να μην πάθουμε το ίδιο που έχουν πάθει οι Ισπανοί. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη συμφωνία που κάναμε με την τοπική αυτή επιχείρηση, που διαθέτει πολύ καλό πελατολόγιο από το εξωτερικό και φέτος επένδυσε στους συνεταιρισμούς και στο ποιοτικό λακωνικό ελαιόλαδο».
Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σταυρωμένου από τη Σητεία καλούσε τους παραγωγούς του να εισφέρουν ποσότητες έξτρα παρθένου για το οποίο είχαν κατατεθεί προσφορές στα
7 ευρώ/κιλό για την ανώτατη ποιότητα με οξύτητα έως 0,3. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ιωάννης Μαζωνάκης, «είναι ήδη κλεισμένοι 54 τόνοι και συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε. Την προσφορά μάς την κατέθεσε Ιταλός έμπορος.
Αυτήν τη στιγμή, έχουμε 150 τόνους προς διάθεση. Είναι πιθανόν να δώσουμε ακόμα και όλη την ποσότητα στον συγκεκριμένο έμπορο». Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το ξεκίνημα της νέας εμπορικής σεζόν η τιμή θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Ακόμα ένα δυνατό «ντηλ» οριστικοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Απιδέας στη Λακωνία. Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον διαχειριστή του συνεταιρισμού, γεωπόνο με ειδικότητα στο ελαιόλαδο, Κωνσταντίνο Κομινό: «Αυτήν τη στιγμή, τρέχει μια πράξη στα 6,85 ευρώ/κιλό για έξτρα παρθένο. Ίσως όσοι έχουν ακόμα αποθέματα να κρατηθούν λίγο ακόμα, εφόσον η τιμή συνεχίζει και ανεβαίνει και φτάνει σε αυτά τα επίπεδα που βλέπουμε. Πάντως, αναλογικά με προηγούμενες χρονιές, τα αποθέματα φέτος είναι χαμηλότερα. Το απόθεμά μας εκτιμώ ότι θα διαμορφωθεί στους 80-100 τόνους.
Αυτό προκύπτει από μια εκτίμηση ότι οι μισοί μας παραγωγοί διαθέτουν από μισό έως ενάμιση τόνο. Φέτος, το ενδιαφέρον που υπάρχει είναι πολύ μεγάλο, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ό,τι ανεβαίνει εύκολα, πέφτει εξίσου εύκολα. Πρέπει να ενισχύσουμε την ποιότητά μας με περισσότερες πιστοποιήσεις, που να τεκμηριώνουν τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου μας».
Επιτραπέζια ελιά Οι αρνητικές εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομέναΔεδομένη θεωρείται η μεγάλη μείωση της παραγωγής για τη νέα σεζόν στην επιτραπέζια ελιά. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση ειδικών για την περιοχή της Χαλκιδικής, όπου η μείωση λόγω των προβλημάτων στην ανθοφορία που οδήγησαν σε ακαρπία, αναφέρεται σε μειωμένη παραγωγή ακόμα και 90% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Αντίστοιχα ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από άλλες περιοχές με βρώσιμη ελιά ή διπλής κατεύθυνσης, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια μέση μείωση της παραγωγής τουλάχιστον 50%-60% σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος. Στην τελευταία, και ειδικότερα στη Μεσσηνία, οι τιμές που επικρατούν σήμερα στην αγορά για τις συμβατικές ελιές Καλαμών έχουν ως εξής: 1,10 ευρώ για 200 κομμάτια, 0,90 ευρώ για 240 κομμάτια και 0,60 ευρώ για 300 κομμάτια. Για μικρότερα και μεγαλύτερα νούμερα, οι τιμές ποικίλλουν. Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά για τις επιτραπέζιες ελιές προκαλεί στους παραγωγούς δεύτερες σκέψεις ως προς την κατεύθυνση που θα κινηθούν ενόψει της νέας χρονιάς, με πολλούς να προτιμούν να διοχετεύσουν την παραγωγή τους προς τα ελαιοτριβεία, ακόμα και με μειωμένες αποδόσεις, λόγω ποικιλίας. Πάντως, υπάρχουν και παραγωγοί που σκέφτονται να διατηρήσουν την παραγωγή τους στο αλάτι και να δώσουν τις ελιές για λαμπάντε, καθώς με την εξέλιξη των τιμών θεωρούν ότι θα βγουν κερδισμένοι, αφού το συγκεκριμένο χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδο πωλείται αρκετά πάνω από τα 4 ευρώ/κιλό. |