Ελάχιστα τα πρώιμα κεράσια λόγω των βροχοπτώσεων στην Λαμία

Μεγάλη απογοήτευση καταγράφεται στις τάξεις των κερασοπαραγωγών του Γοργοποτάμου από την πρώιμη συλλογή των κερασιών. Η ευρύτερη περιοχή, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών της, αποτελεί την πρωιμότερη της χώρας, σε ό,τι αφορά τα κεράσια.

Όμως, οι έντονες βροχοπτώσεις που επικρατούν το τελευταίο διάστημα υποβάθμισαν τους καρπούς και έφτασαν ακόμη και στην καταστροφή της σοδειάς. Λόγω της έλλειψης του προϊόντος από την αγορά, αυτή την περίοδο οι τιμές είναι σημαντικά ανεβασμένες για τον παραγωγό και μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 10 ευρώ το κιλό. Αυτή είναι η εικόνα που αποκόμισε η «ΥΧ» σε πρόσφατη επίσκεψη σε καλλιέργειες κερασιών στην περιοχή του Γοργοποτάμου.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μπολοκούτα, παραγωγό από το Φραντζί Φθιώτιδας, «οι στρεμματικές αποδόσεις θα είναι σημαντικά μειωμένες». Ο ίδιος εκτιμά ότι η καταστροφή μπορεί να ξεπεράσει το 70% της παραγωγής και η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί ακόμη και στις όψιμες ποικιλίες.

«Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε προσαρμόσει τις καλλιεργητικές τεχνικές, ώστε να κερδίσουμε την πρωιμότητα του προϊόντος για να έχουμε ένα καλύτερο εισόδημα. Όμως, αυτό που αποκομίζουμε για ακόμη μία φορά είναι η μείωση των ποσοτήτων από τα σκισίματα που δημιουργεί η βροχή».

Περιγράφοντας την εικόνα της συλλογής, ο κ. Μπολοκούτας αναφέρει ότι ένας εργαζόμενος στην παρούσα κατάσταση μπορεί να μαζέψει μόνο 20 κιλά και αυτά πρέπει να περάσουν από διαλογή. Υπό κανονικές περιστάσεις, τα κιλά αυτά ανεβαίνουν σε 60 έως 70 την ημέρα. Εστιάζοντας στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει αυτή η κατάσταση, ο ίδιος έκανε αναφορά σε θέματα φυτοπροστασίας, λόγω της εύκολης προσβολής των καρπών και της μεταφοράς των μολυσμάτων σε υγιείς καρπούς. «Οι προσβεβλημένοι καρποί είναι φορείς και ξενιστές ασθενειών και εντόμων και μπορούν να μεταφέρουν τα παθογόνα σε υγιείς καρπούς.

Για τον λόγο αυτόν αναγκαζόμαστε και συλλέγουμε τους κατεστραμμένους καρπούς, με αποτέλεσμα να αυξάνουμε το κόστος», υποστηρίζει ο ίδιος. Αναφερόμενος στο θέμα των όψιμων ποικιλιών, είπε ότι και σε αυτές οι αποδόσεις θα είναι σημαντικά μειωμένες, λόγω του ήπιου χειμώνα.

Κλείνοντας, θέσαμε διάφορα ερωτήματα προς τον κ. Μπολοκούτα, που αφορούν την ασφάλιση του προϊόντος από τον ΕΛΓΑ. Όπως και άλλες καλλιέργειες, και σύμφωνα πάντα με τους αγρότες, η καλλιέργεια κερασιών αποτελεί ένα «ξεσκέπαστο εργοστάσιο». Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, εφόσον έχει γίνει ο σωστός προγραμματισμός φύτευσης, στην ερώτηση γιατί μέχρι τώρα δεν έγινε χρήση αδιάβροχων και αντιχαλαζικών συστημάτων, ώστε να μειωθούν ή ακόμα και να αποτραπούν καταστροφές όπως η τωρινή, ο ίδιος απάντησε προβληματισμένος:

«Δεν υπάρχουν καθορισμένες μελέτες για ποικιλίες και συστήματα προστασίας, με αποτέλεσμα να είμαστε διστακτικοί απέναντι στις προτάσεις που ακούμε κατά καιρούς. Αυτές έχουν σημαντικό κόστος εγκατάστασης, το οποίο πολλές φορές είναι δυσβάσταχτο για τους παραγωγούς».