Ελάχιστες τιμές πώλησης στα τρόφιμα επιβάλλει η Γαλλία

Οι αλυσίδες δεν θα μπορούν να πωλούν φθηνότερα από το 34% της συνολικής αξίας του προϊόντος. Φραγμοί και στις προσφορές.

agora-galias-agrotika-proionta

Η Γαλλία, η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ σε παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αποφάσισε να επιβάλει κατώτατες τιμές σε τρόφιμα και να περιορίσει τις πωλήσεις ευκαιρίας – εκπτώσεις στα σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια να αυξήσει το αγροτικό εισόδημα. Οι αγρότες, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος της χώρας, διαμαρτύρονται εδώ και καιρό πως πλήττονται από τον πόλεμο τιμών μεταξύ των λιανεμπόρων, κάτι το οποίο ωφελεί τους καταναλωτές, αλλά χτυπά καίρια τους παραγωγούς, στην αρχή της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Ο νέος νόμος, που τίθεται σε ισχύ από φέτος, τροποποιεί κανονισμό του 1996, ο οποίος απαγόρευε την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος κάτω της τιμής κτήσης. Ενώ προηγουμένως τα σούπερ μάρκετ μπορούσαν να αγοράσουν ένα προϊόν διατροφής από έναν παραγωγό προς 1 ευρώ και να το μεταπωλήσουν στους καταναλωτές για τουλάχιστον 1 ευρώ, το κατώτατο πλαφόν αυξάνεται τώρα κατά 10%. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν θα πρέπει να πωληθεί τουλάχιστον προς 1,1 ευρώ.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από μια ανασκόπηση από την πλευρά της κυβέρνησης του κλάδου των τροφίμων, από την οποία συμπέρανε ότι το προηγούμενο κατώτατο όριο δεν διασφάλιζε ότι καλύπτονταν όλα τα κόστη διανομής, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών, των logistics και του εργασιακού κόστους.

Επιπλέον, ο νόμος περιορίζει σημαντικά τις προωθητικές ενέργειες των αλυσίδων του λιανεμπορίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και σύμφωνα με τους αγρότες μειώνουν την αξία των προϊόντων και επηρεάζουν την αξία των αγροτικών προϊόντων στην αντίληψη των καταναλωτών.

Η πρόσφατη νομοθεσία ορίζει την επιτρεπόμενη μείωση τιμής μέχρι 34% επί της συνολικής αξίας του προϊόντος, με τις προωθητικές ενέργειες να μην επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 25% του συνολικού στοκ του λιανέμπορου. Ακόμη, απαγορεύονται οι πωλήσεις 1+1, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αυτό οδηγεί σε αύξηση της σπατάλης τροφίμων. Αντί γι’ αυτό, επιτρέπονται οι πωλήσεις τριών προϊόντων στην τιμή των δύο. Οι κανόνες για τις ελάχιστες τιμές μεταπώλησης και τις προωθητικές ενέργειες θα εφαρμοστούν υπό δοκιμή για δύο χρόνια.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως τα παραπάνω μέτρα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση του αδυσώπητου ανταγωνισμού τιμών μεταξύ των Γάλλων λιανεμπόρων και να επιταχύνουν τον ρυθμό του πληθωρισμού, ευνοώντας δυνητικά τα περιθώρια κερδών του λιανεμπορίου βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με το Reuters.