Έλεγχοι ΥΠΑΑΤ: Εντοπίστηκαν 15 υπερβάσεις ορίων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων

Επτά εξ αυτών σε βαθμό επικινδυνότητας

Συνολικά 15 υπερβάσεις ορίων υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων, με σχεδόν τα μισά εκ των οποίων (επτά) να χαρακτηρίζονται από πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές, εντοπίστηκαν από τους μηνιαίους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΥΠΑΑΤ για τον μήνα Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπερβάσεις εντοπίστηκαν σε τρία δείγματα από σπανάκι, δύο δείγματα πατάτας και αντίστοιχα αγγουριών κι από ένα σε δείγματα αμπελόφυλλων, κανέλας, καρότων, μήλων, πιπεριών, ροδιών, ντοματών και μείγματος μπαχαρικών σε συσκευασία νουντλς. Εξ αυτών, υπερβάσεις σε βαθμό πιθανής επικινδυνότητας επισημάνθηκαν σε δείγματα από αγγούρια, κανέλα, καρότα, πατάτες, πιπεριές, ντομάτες, καθώς και στο μείγμα μπαχαρικών.

Το σύνολο των προϊόντων που εξετάστηκε τον Απρίλιο αφορούσε συνολικά 420 δείγματα τροφίμων φυτικής προέλευσης, με την πλειονότητά τους (σ.σ. 361) να προκύπτει από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην εσωτερική αγορά και 59 δείγματα από ελέγχους σε συνοριακούς σταθμούς. Το 70% αφορούσε προϊόντα εγχώριας προέλευσης και 30% εισαγόμενα. Ως προς τα σημεία, η πλειονότητα των δειγμάτων ελήφθη σε σούπερ μάρκετ (114), με τις λαϊκές αγορές (109) και τα καταστήματα λιανικής (49) να ακολουθούν, κι έπειτα η λαχαναγορά (40) και τα καταστήματα χονδρικής (36) και, τέλος, τα σημεία διαλογής/μεταποίησης (11) και οι αποθήκες παραγωγού (2).

Σε σχετικό σχόλιό του, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas χαιρετίζει για ακόμη μία φορά τη δημοσιοποίηση των ελέγχων από το ΥΠΑΑΤ, ενέργεια που συμβάλλει στην ενημέρωση των καταναλωτών. Εκφράζοντας την ελπίδα για εντατικοποίηση και αύξηση των ελέγχων και των ανιχνευόμενων ουσιών, ιδιαίτερα σε εισαγόμενα και διαμετακομιζόμενα οπωροκηπευτικά, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, τονίζει και τη σημασία της ιχνηλασιμότητας των διακινούμενων προϊόντων για την ταυτοποίηση της προέλευσής τους.