Έλεγχοι ΥΠΑΑΤ: Εντοπίστηκαν δύο υπερβάσεις ορίων φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα

Δύο συνολικά υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (MRL) σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης ανιχνεύτηκαν κατά την τακτική διενέργεια ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανάρτησε η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Καμία από τις υπερβάσεις που εντοπίστηκαν δεν αφορούσε υπέρβαση των ορίων σε βαθμό πιθανής επικινδυνότητας για τον καταναλωτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 67 συνολικά δείγματα τροφίμων φυτικής προέλευσης με την πλειοψηφία τους να αφορά τους συνοριακούς σταθμούς (35) ενώ 32 αφορούσαν την εσωτερική αγορά- σούπερ μάρκετ, σημεία διαλογής/μεταποίησης, καταστήματα λιανικής και τη λαχαναγορά. Τα MRL καθορίζουν το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που επιτρέπονται σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική, όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Λεμόνια και ρόδια αποτέλεσαν τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύτηκαν υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τον εξεταζόμενο μήνα με όλα τα προαναφερθέντα προϊόντα να έχουν από ένα δείγμα με υπολειμματικότητα εκτός των επιτρεπόμενων ορίων.