Είτε τροφοδοτούν την τοπική, είτε την παγκόσμια παραγωγή, «όλοι οι αγρότες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν και να προσφέρουν στους καταναλωτές», γράφει η Elena Valenciano, Ισπανίδα πρώην ευρωβουλευτής.

Σήμερα, οι τοπικοί, εθνικοί και διεθνείς παραγωγοί έχουν την ίδια φιλοδοξία: Να κερδίσουν τα προς το ζην, προσφέροντας βιώσιμα και ποιοτικά προϊόντα. «Το να φανταστεί κανείς το αντίθετο είναι καθαρή ουτοπία. Οι καταναλωτές δεν απαιτούν τίποτα λιγότερο και ωθούν όλους τους παίκτες σε αυτή την αναζήτηση ποιότητας και βιωσιμότητας. Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί προσπαθούν να διασφαλίσουν την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια των εθνικών μας προϊόντων, από το χωράφι έως το πιάτο», τονίζει η Valenciano.

Η έννοια της ποιότητας δεν έχει όρια, ούτε σύνορα. «Γι’ αυτό όλοι οι παραγωγοί πρέπει να ενεργούν υπεύθυνα. Είτε προσφέρουν «τοπικά» είτε «διεθνή» προϊόντα, ο καθένας ξεχωριστά έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, κάνοντας μια υπεύθυνη και βιώσιμη πρόταση προς το συμφέρον των καταναλωτών», καταλήγει η Ισπανίδα πρώην ευρωβουλευτής.

www.euractiv.com