Στο έλεος του ξηρού καιρού η Πορτογαλία

Ζητά χείρα βοηθείας από την ΕΕ για τους αγρότες

Μετά την Ισπανία, η ξηρασία εξαπλώθηκε και στην Πορτογαλία κατά τη διάρκεια ενός ασυνήθιστα ζεστού και ξηρού Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία IPMA, με τους αξιωματούχους να ζητούν χείρα βοηθείας από την ΕΕ για τον αγροτικό τομέα.

Περίπου το 90% της ηπειρωτικής Πορτογαλίας υποφέρει από ξηρασία, ενώ περίπου το 1/5 της επικράτειας της χώρας της Ιβηρικής βιώνει σοβαρή ξηρασία. Η έκταση που έχει επηρεαστεί σοβαρά είναι η διπλάσια σε σύγκριση με τον Μάρτιο και σχεδόν η πενταπλάσια σε σύγκριση με αυτήν που αναφέρθηκε έναν χρόνο νωρίτερα. Ορισμένα τμήματα της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας ξηρασίας, η οποία δεν είχε καταγραφεί την ίδια εποχή πέρσι.

Συνολικά, ο Απρίλιος του 2023 ήταν ο τρίτος ξηρότερος και τέταρτος θερμότερος Απρίλιος τα τελευταία 92 χρόνια στην ηπειρωτική Πορτογαλία. Όπως δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Πορτογαλίας, Maria do Ceu Antunes, ο ξηρός καιρός επηρεάζει τον αγροτικό τομέα και τις δεξαμενές νερού. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, το υπουργείο ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Πορτογαλική Συνομοσπονδία Αγροτών δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa ότι οι κλάδοι των σιτηρών και της κτηνοτροφίας βρίσκονται μεταξύ των βαρύτερα πληγέντων. Η σφαγή κοπαδιών μπορεί να γίνει αναπόφευκτη, τονίζουν οι Πορτογάλοι αγρότες.