ΕΛΓΟ – ΔΟΒ: Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του έργου ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στην βαμβακοκαλλιέργεια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου «Προκαταρκτικές δράσεις σε πιλοτικούς αγρούς για ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας στην βαμβακοκαλλιέργεια», το οποίο χρηματοδοτείται από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (Δ.Ο.Β.). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Βαρδατών και στο τμήμα Ακρόδρυων του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο θα συνεισφέρει πιλοτικές εκτάσεις καλλιέργειας βαμβακιού για τις ανάγκες του έργου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Οικονόμου Ιωάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Καρακάτζας Αθανάσιος, ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Β. κ. Βασίλειος Μάρκου και μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Β., ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ –  ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Χατζηνικολάου Παναγιώτης και στελέχη του Οργανισμού. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων και βαμβακοπαραγωγοί.

Την επιστημονική ομάδα του έργου που απαρτίζουν οι ερευνητές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Μωχάμεντ Νταράουσε (επιστημονικός υπεύθυνος του έργου) από το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Τυποποίησης και Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας,  Δρ Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης και Δρ Βασίλειος Ασχονίτης από το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, και εκπρόσωποι εταιρειών αγροτεχνολογίας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Χατζηνικολάου Παναγιώτης, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα της γεωργίας ακριβείας και των ψηφιακών υπηρεσιών ως βασικό εργαλείο υποστήριξης των αγροτών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Οικονόμου Ιωάννης και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Καρακάτζας Αθανάσιος τόνισαν την αξία των νέων αυτών εργαλείων τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε τοπικό επίπεδο, όπου κυριαρχεί η καλλιέργεια του βαμβακιού.

Η επιστημονική ομάδα σε συνεργασία με τους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών παρουσίασαν την πλατφόρμα παρακολούθησης των αγρών και τις μεθοδολογίες που θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή συμβουλευτικών λιπάνσεων και αρδεύσεων. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε και επίδειξη στοχευμένου ψεκασμού αγροχημικών στον αγρό με ειδικό drone. Η εκδήλωση έκλεισε με στρογγυλή τράπεζα των συμμετεχόντων του έργου,  όπου συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα υλοποίησης του έργου.