Ελιά Καλαμών: Ανεβάζουν την τιμή στο 200άρι στη Στερεά Ελλάδα

Δειλά-δειλά ξεκινούν οι πρώτες συλλογές της ποικιλίας Καλαμών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα εστιάζεται στη μικροκαρπία, όπου μεσοσταθμικά κυμαίνεται στα 260-280 τεμάχια ανά 1 kg. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα θολό τοπίο σχετικά με τις τελικές αποφάσεις των παραγωγών στο αν θα οδηγήσουν το προϊόν προς ελαιοποίηση ή αν θα το διατηρήσουν στις κάδες μέχρι να το εμπορευτούν.

Ο Γιώργος Μιχαλόπουλος, παραγωγός από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, κάνει λόγο για δύσκολη χρονιά, η οποία εξελίσσεται αρνητικά ακόμα και από την αρχή της συλλογής. Η ανομβρία που επικράτησε όλο αυτό το διάστημα δείχνει έντονα τα σημάδια της καρπόπτωσης στα ελαιοπερίβολα, κάτι που προμηνύει σημαντικές επιπτώσεις στις αποδόσεις. «Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στις ξερικές καλλιέργειες, οι οποίες ακόμα δεν μπορούν να συνέλθουν από την ξηρασία και οι καρποί παραμένουν συρρικνωμένοι», υποστηρίζει ο ίδιος.

Όσον αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Μιχαλόπουλος είπε ότι οι έμποροι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι πολλές ελιές οδηγούνται προς ελαιοποίηση και, κυρίως, τα μικρά μεγέθη.

Καλύτερη η εικόνα για τις ποτισμένες

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Μπάμπη Κυπραίου, παραγωγού από το Μεγαπλάτανο Λοκρίδας. Ο ίδιος προβληματίζεται, καθώς δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί από την πλευρά των εμπόρων οι τιμές παραγωγού, ώστε να γνωρίζουν και οι ίδιοι αν θα οδηγήσουν τις ελιές προς ελαιοποίηση ή θα τις κρατήσουν στις κάδες.

Σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, κάνει λόγο για δύο σενάρια, με το πρώτο η τιμή των 200 τεμαχίων να κυμαίνεται στο 1,20-1,30 ευρώ το κιλό και το δεύτερο να αγοραστεί από 1,60 έως 1,80 ευρώ το κιλό το 200άρι. «Τα υπόλοιπα μεγέθη θα κινηθούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές, κάτι που δεν θα συμφέρει τον παραγωγό, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μικρόκαρπες και κυμαίνονται από 260 έως 280 τεμάχια το κιλό», καταλήγει ο κ. Κυπραίος.