Ελλάς – Γαλλία διαχρονική εμπορική σχέση

Ελλάς – Γαλλία διαχρονική εμπορική σχέση

Η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους διαχρονικές εμπορικές σχέσεις σε πολλούς τομείς. Μάλιστα, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη γαλλική αγορά το 2015 ανήλθαν σε 667 εκατ. ευρώ και οι ελληνικές εισαγωγές έφτασαν τα 1,951 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό επενδυτικό προορισμό για τους Γάλλους, με αρκετές γαλλικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στο Παρίσι, οι Γάλλοι επιδεικνύουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, το οποίο ήταν έντονο το 2010 και το 2011, ενώ το 2014 μειώθηκε λόγω ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, και το 2014 η Γαλλία κατείχε την 4η θέση ανάμεσα στους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα.

Σήμερα, στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 120 γαλλικές επιχειρήσεις, θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων, αλλά και κοινοπραξίες μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών. Αυτές έχουν κυρίως έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και οι δραστηριότητές τους επεκτείνονται σε πολλούς τομείς, όπως βιομηχανία, οχήματα, ενέργεια, υποδομές και μεταφορές, τρόφιμα, καταναλωτικά προϊόντα, δίκτυα διανομής, ασφάλειες, τουρισμό κ.λπ.

Επώνυμες γαλλικές εταιρείες, όπως η Lafarge, η Michelin, η Nexans ΕΛΛΑΣ και η Safran, έχουν σημαντική παρουσία στην Ελλάδα στον τομέα της βιομηχανίας. Επίσης, δυναμική παρουσία στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν οι εταιρείες Peugeot και Renault.

Η γαλλική εταιρεία Schneider Electric δραστηριοποιείται στην Ελλάδα επί σειρά ετών, με αντικείμενο εξοπλισμούς και υπηρεσίες σχετικές με τον χώρο της ενέργειας.

Επίσης, στη χώρα μας δραστηριοποιείται στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων και η L’ Oréal Paris, τα προϊόντα της οποίας βρίσκονται στα περισσότερα καταστήματα που σχετίζονται με την περιποίηση.

Πέρα από τις παραπάνω επιχειρήσεις, πληθώρα άλλων επώνυμων γαλλικών εταιρειών έχουν δυναμική παρουσία στην Ελλάδα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες αυτές απασχολούν και έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων.