Ελλειμματικό το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων στο εννεάμηνο

Σε τροχιά επιστροφής σε αρνητικό πρόσημο φαίνεται ότι έχει μπει το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων της χώρας μας, με το χρόνο που απομένει μέχρι το τέλος του 2022 και, κυρίως, τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αντιστροφής της τάσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει σε σημείωμά του ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT Hellas, στο εννεάμηνο του  2022 το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων εμφάνισε έλλειμμά 545,07 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 295,74 εκ ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα- με προοπτική, μάλιστα, περαιτέρω επιδείνωσης του κατά τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η χώρα μας είχε καταγράψει πλεόνασμα 510,953  εκατ . ευρώ με κυρίαρχη σημείο του τομέα φρουτολαχανικών και παρασκευασμάτων τους (1,608 δισ. ευρώ) ενώ το ίδιο συνέβη και το 2021 με το πλεόνασμα στα 459,332 εκατ. ευρώ (συμμετοχή φρουτολαχανικών και παρασκευασμάτων τους στα 459,332 εκατ. ευρώ).

Ενεργειακό κόστος και έλλειψη εργατών απειλούν απειλούν τον τομέα οπωροκηπευτικών

Όπως αναφέρει, επίσης, ο κ. Πολυχρονάκης, τους τελευταίους 12 μήνες και κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας διαπιστώνεται ότι το κόστος παραγωγής αυξήθηκε άνω του 35% Προϊόντα όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια αλλά και οι φράουλες, με τις ντομάτες επηρεάζονται περισσότερο .

«Η μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι η ενέργεια, η οποία αυξήθηκε πλέον των 100%, στα λιπάσματα οι αυξήσεις υπερβαίνουν το 40% και το κόστος απασχόλησης αυξήθηκε πάνω από 40%

 Οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης στο λιανεμπόριο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, πλην όμως οι παραγωγοί δεν απολαμβάνουν τις τιμές που καλύπτουν το αυξημένο κόστος και δεν θα τους αποδώσουν το αναγκαίο εισόδημα που απαιτείται για να διατηρήσουν την καλλιέργεια τους Παράλληλα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου που η επιβάρυνση της ενέργειας, η αύξηση των υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με την αύξηση των μεταφορών , χωρίς η αγορά να τους δίνει την δυνατότητα μετακύλισης του κόστους στις τιμές πώλησης δεν θα καταγράψουν την αναγκαία κερδοφορία .

Υπάρχουν επιπλέον ανησυχίες για μελλοντικές αυξημένες τιμές ενέργειας μετά το τέλος της εφαρμοζόμενης ενεργειακής στήριξης της κυβέρνησης, με την κατάσταση να επιδεινώνεται πιθανότατα για τον κλάδο των ελληνικών φρούτων και λαχανικών», επισημαίνει.

Όπως αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης, η αύξηση της ζήτησης είναι απαραίτητη προς κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους παραγωγής και μεταφοράς. «Είναι αναγκαία η στήριξη από την Πολιτεία με ενίσχυση του αυξημένου κόστους προς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς τους και η επίλυση ,έστω και με προσωρινά μέτρα, του προβλήματος των εργατών γής άλλως θα μείνουν ασυγκόμιστα αρκετά φρούτα και λαχανικά και σε μερική εγκατάλειψη καλλιεργειών».

Η πορεία των βασικών οπωροκηπευτικών της εποχής

H εξαγωγή επιτρ.σταφυλιών ανέρχεται σε 46.768 τ., δηλαδή -20,5% έναντι του 2021 Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ολοκληρώνεται και στην περιοχή της Καβάλας μια από τις κύριες περιοχές παραγωγής και εξαγωγής . .Την  εβδομάδα  που ολοκληρώνεται στις 18 ΝΟεμβρίου η προσφορά στις καταναλωτικές αγορές δεν ανταποκρίθηκε στην ζήτηση με αύξηση των τιμών επιβεβαιώνει την ανάγκη ύπαρξης όψιμων ποικιλιών.

Η αξιολόγηση της εκστρατείας μέχρι σήμερα είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας για τις κύριες ποικιλίες αλλά θετική ως προς τις επιδόσεις των νέων ποικιλιών δείχνοντας τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών,

Εξάλλου, συνεχίσθηκε  η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και   μανταρινιών Η έναρξη αυτής της περιόδου εσπεριδοειδών χαρακτηρίστηκε από χαμηλή ζήτηση  αντιμετωπίζοντας  δυσκολίες στην πώληση

 Η ζήτηση είναι ανησυχητικά χαμηλή για τα πορτοκάλια και μανταρίνια στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης Ειδικώς για τα πορτοκάλια, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές στην αρχή της εφετεινής εμπορικής περιόδου και οι τιμές πολύ χαμηλές, και λόγω εισαγωγών από το νότιο ημισφαίριο.

Επιπλέον, συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-18/11/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 27.766 τ. έναντι 20.421 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τις ποσότητες προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 19.785 τ. έναντι 15.574 τ. ,προς Σαουδ. Αραβία  1274 τ. έναντι 1307 τ., Ιορδανία 1996 τ. έναντι 1120 τ. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι 1/9-17/11/22 οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 1.938 τόνους εκ των οποίων 1.314 από Βόρεια Μακεδονία Ιδιαίτερη είναι η εντύπωση ότι οι κύριες περιοχές εξαγωγής και εισαγωγής τους είναι η Πέλλα (Εξαγ.12.111 τ. Εισ. 533 t. και η Ημαθία (Εξαγ.4.950 τ.Εις.664 τ.)  Εφιστάται η προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Τέλος, από 1/9/2022 έως και 18/11/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων , αφορούσαν 39.493 τόνους έναντι 52.760 τ. την αντίστοιχη περισυνή περίοδο, με τις ποσότητες προς ΗΠΑ να ανέρχονται σε 2.446 τ. , Ισπανία 7.780 τ., Ουκρανία 1.197 τ. και Ιταλία 8.777 τ. έναντι 1.959, 5.237, 1.409 & 29.053 τ. αντίστοιχα πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση εκτιμώμενα σε 1.100 τ. (προς Ιταλία, Ουκρανία κ.α. σε άλλους προορισμούς), πιστεύοντας ότι διασφαλίσθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Χώρας μας ότι έλαβαν την χρήση που προορίζονταν (δηλ. μεταποιήθηκαν) και δεν διατέθηκαν προς νωπή κατανάλωση Ιδιαίτερη εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά τα προβλήματα διάθεσης του προϊόντος εισήχθησαν ακτινίδια στο σύνολό τους 729 τόνοι , των οποίων οι 309 τ. από Ιταλία (εξ ων οι 220 ποικ. Hayward) & 124 τ.από Βέλγιο.