Έλλειψη πολιτικής βούλησης για τον περιορισμό των συνθετικών φυτοφαρμάκων στην ΕΕ διαπιστώνει η IFOAM

Παραμένουν καλύτερη λύση τα βιολογικά

Με την αδυναμία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμφωνήσει σε έναν κανονισμό για τον περιορισμό των φυτοφαρμάκων τα «βάζει» το βιολογικό κίνημα της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας, στον αντίποδα, ότι καλύτερος τρόπος για την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και των ανθρώπων παραμένει η ανάπτυξη των βιολογικών.

Σε νεότερη ανακοίνωσή της, η οργάνωση ομπρέλα για τα βιολογικά της Ευρώπης, IFOAM Organics Europe, εκφράζει τη λύπη της για την αποτυχία του ευρωπαϊκού οργάνου να θεσμοθετήσει για τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων. «Η αποδυνάμωση και η απόρριψη του κανονισμού για τη μείωση των φυτοφαρμάκων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι επαίσχυντη. Οι πολιτικοί, που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τους αγρότες αρνούμενοι να μειώσουν τα συνθετικά φυτοφάρμακα, κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους και το κοινό», σχολιάζει ο Eric Gall, αναπληρωτής διευθυντής της IFOAM Organics Europe.

«Η έλλειψη πολιτικής βούλησης να αναλάβουν δράση για τη μείωση των φυτοφαρμάκων καθιστά ακόμη πιο προφανές ότι η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία της υγείας και της φύσης των ανθρώπων από τοξικά φυτοφάρμακα», επισημαίνει. Όπως τονίζει ο φορέας, η ευρεία χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων συνιστά σημαντική επιβάρυνση για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών, πολύ περισσότερο των αγροτών.

Είναι, επίσης, η κύρια αιτία της εξαφάνισης πτηνών και εντόμων στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο, ενώ ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη ρύπανση των νερών με τοξικές ουσίες. Η βιολογική προσέγγιση για την υγεία των φυτών βασίζεται κυρίως σε προληπτικά και έμμεσα αγρονομικά μέτρα, όπως η αμειψισπορά για τη διαχείριση παρασίτων και ασθενειών, τα οποία μπορούν να συμπληρωθούν –όταν χρειάζεται– για ορισμένες καλλιέργειες με λύσεις βιο-ελέγχου, με τη χρήση δηλαδή φυσικών ουσιών, οι περισσότερες από τις οποίες αποικοδομούνται εύκολα στο περιβάλλον, όπως επισημαίνει η IFOAM. «Δεδομένων αυτών των χαρακτηριστικών, η βιολογική γεωργία αποτελεί απόδειξη ότι είναι δυνατή η παραγωγή επαρκών ποιοτικών τροφίμων χωρίς να βασιζόμαστε σε συνθετικά φυτοφάρμακα», καταλήγει η ανακοίνωση.