Μια ελληνική start up στην αιχμή της αγροβιοτεχνολογίας

ΗSolmeyea αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση νεοφυούς επιχείρησης, συνδυάζοντας αγροτεχνολογία και βιοτεχνολογία. Η τεχνολογική πρότασή της συνοψίζεται στην παραγωγή πρωτεΐνης μέσω άλγης (φυκιών), με την αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Χάρη σε αυτό το «πάντρεμα», ο εμπνευστής και μέντοράς της, Βασίλης Στενός, που μας παραχώρησε τη συνέντευξη, προωθεί, μαζί με τους συναδέλφους του, μια επαναστατική λύση, με στόχο να συμβάλει στην τεράστια πρόκληση της διαρκώς αυξανόμενης ανάγκης της παγκόσμιας σίτισης.

Οι πρόσφατες βραβεύσεις στον πανελλαδικό διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας JA Start Up 2019 (Πρώτο Βραβείο) και η διάκριση εν συνεχεία στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, JA Εurope Enterprise Challenge 2019 (Βραβείο Οικονομικής Βιωσιμότητας), αποτελούν εφαλτήριο για την ανάπτυξη μιας από τις πιο υποσχόμενες ελληνικές start ups που έχουμε δει.

Από ποιους απαρτίζεται η ομάδα της Solmeyea και πώς δημιουργήθηκε;

Η ομάδα της Solmeyea αποτελείται από τους Μαρία – Χρυσάνθη Βερβενιώτη Κρητικού, Χρήστο Καλαντζή και Κωνσταντίνα Μπάκα (τελειόφοιτοι ΕΜΠ), αλλά και τρία ακόμη μέλη, που σταδιακά αποκτούν πιο μόνιμο ρόλο, βλέποντας πως το εγχείρημά μας είναι βιώσιμο και πολλά υποσχόμενο. Εμπνευστής και ιδρυτής της Solmeyea είναι ο υποφαινόμενος (Βασίλης Στενός), Μηχανικός Γεωργίας και Περιβάλλοντος.

Η ιδέα για τη δημιουργία της Solmeyea είναι μετεξέλιξη της πτυχιακής μου έρευνας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα είμαι και υποψήφιος διδάκτορας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η ομάδα προέκυψε σταδιακά και η αρχική μας συναναστροφή ήρθε πολύ φυσικά, μέσα από μία διερευνητική διεργασία, καθώς συμμετείχα πριν από μόλις έξι μήνες στον διαγωνισμό τεχνολογικής καινοτομίας του ΕΜΠ GreenTech Challenge.

 

Κατά πόσο σας προσδιορίζει ο όρος «start up»; Σε ποια χώρα δραστηριοποιείστε ή σκοπεύετε να δραστηριοποιηθείτε;

Ευρύς και πολυχρησιμοποιημένος όρος. Θεωρώ ότι δεν ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωσή μας, αφού δεν προσδοκούμε με ελάχιστα χρήματα να καταφέρουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα και να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό της αγοράς.

Αντίθετα, χρειαζόμαστε μεγάλη προσπάθεια και επένδυση, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε με πολύ μεγάλη επιτυχία ένα μικρό ποσοστό της αγοράς. Η εταιρία είναι συστημένη στην Ελλάδα και εδώ σκοπεύουμε να δραστηριοποιηθούμε, τουλάχιστον για αρχή.

 

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η βιοτεχνολογία αποτελεί έναν από τους αναδυόμενους και πολλά υποσχόμενους τομείς των start ups. Γιατί θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό;

Σε συνέχεια της εξελικτικής μας πορείας, η ανθρωπότητα, οι κυβερνήσεις, η επιστημονική κοινότητα και οι πολύ μεγάλες εταιρείες, επαναπροσδιορίζουν τις ανάγκες και τους κινδύνους που πρόκειται να ανακύψουν και αναλόγως πράττουν.

Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, το ζήτημα της εξασφάλισης τροφής για τον αυξανόμενο πληθυσμό έχει αναγάγει τη βιοτεχνολογία, την αγροτεχνολογία και άλλες επιστήμες σε πρωταγωνίστριες.

Με απλά λόγια, δώστε μας ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να ωφεληθεί ένας κτηνοτρόφος από την τεχνολογία σας.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς να ισχυριστούμε πως ένας μεμονωμένος κτηνοτρόφος θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη Solmeyea.

Παρ’ όλα αυτά στόχος, φιλοδοξία και υποχρέωσή μας είναι στο άμεσο μέλλον να μπορούμε να παρέχουμε σε αυτόν μία εναλλακτική λύση ενός καθόλα ασφαλώς και διαφανώς παραγόμενου τελικού προϊόντος απαλλαγμένου από τη σόγια, με σταθερή τιμή για τον προγραμματισμό του και υψηλή διατροφική αξία για το ζώο του, άρα και ενδεχομένως καλύτερη τελική αξία για το δικό του τελικό προϊόν.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεργαζόμαστε με πολύ συγκεκριμένα ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, με εμπειρία στο αντικείμενό τους, πρόθυμα να τη μεταλαμπαδεύσουν και σε εμάς. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους τους συνεργαζόμενους καθηγητές που πίστεψαν σε εμάς από την πρώτη στιγμή, μα περισσότερο τον αγαπητό διευθυντή του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Ενζύμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαο Λάμπρου και τον διευθυντή του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, Κωνσταντίνο Αραβώση, καθηγητή στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.