Μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις η Ελληνική χοιροτροφία

xoirotrofia
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Οι ελληνοποιήσεις και το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, φαίνεται, κατά γενική ομολογία, να αποτελούν όχι μόνο τροχοπέδη στην ανάπτυξη του κλάδου της χοιροτροφίας, αλλά και παράγοντα εκτόπισης όλο και περισσότερων χοιροτρόφων από το επάγγελμα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μια σειρά παραμέτρων καταδεικνύουν ότι ο κλάδος μπορεί να έχει μια τέτοια δυναμική, ώστε, υπό προϋποθέσεις, να αναπτυχθεί και να συμβάλει σημαντικά στην ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής και της εθνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον αριθμό σφαγίων το 2016, η Ελλάδα παρουσιάζει την 12η καλύτερη εικόνα μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ.

-Διαφήμιση-

Ένα κρατούμενο είναι οι υπαρκτές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χοιροτρόφοι στη χώρα, με τα υψηλά κόστη εισροών, τις αυξημένες φορολογικές, ασφαλιστικές και –για πολλούς– δανειακές υποχρεώσεις παρελθόντων ετών.

Η κατάσταση αυτή, όμως, εν μέρει αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι ο μέσος Έλληνας χοιροτρόφος απολαμβάνει υψηλότερες τιμές από τον αντίστοιχο συνάδελφό του της ΕΕ. Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, η μέση τιμή σφαγίου διαμορφωνόταν για όλη την ΕΕ στα 1,445 ευρώ/κιλό, ενώ στη χώρα μας, κινούνταν γύρω στα 1,4 ευρώ/κιλό το ζων βάρος.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί!

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki