Αβάντα για το ελληνικό σπαράγγι η πρωϊμηση

Στα 2,5-3,5 € κατά μέσο όρο για τον παραγωγό

sparragi-elliniko
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Για μια καλή χρονιά από άποψη ζήτησης και τιμών, όχι όμως και παραγωγής, κάνουν λόγο οι καλλιεργητές σπαραγγιού, αποτιμώντας τη σεζόν μέχρι τώρα. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα προϊόν με σαφή, σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό, που τα τελευταία χρόνια, μετά από μία περίοδο κάμψης της καλλιέργειας στρεμματικά, φαίνεται να κερδίζει ολοένα έδαφος, όσο οι τιμές γίνονται ενθαρρυντικές και το ελληνικό σπαράγγι εδραιώνει μια καλή θέση στις ξένες αγορές.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχο Σαραντίδη, με τη συγκομιδή να έχει ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου και εξαγωγές προς Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία, τόσο η εμπορική κίνηση όσο και οι τιμές αξιολογούνται ικανοποιητικές. Ο μέσος όρος για τον παραγωγό διαμορφώνεται στα 2,5-3,5 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ήταν λίγο χαμηλότερα. Η πρωίμηση της ελληνικής παραγωγής σε σχέση με εκείνη των βορειοευρωπαϊκών χωρών δίνει αβάντα στο προϊόν, που, όμως, φέτος είχε μικρότερες στρεμματικές αποδόσεις και ελαφρώς κατώτερη ποιότητα, εξαιτίας του μαλακού χειμώνα και των βροχών που προηγήθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο. «Η μέση στρεμματική απόδοση διαμορφώνεται στα 300 κιλά/στρέμμα, όταν θα έπρεπε μέχρι τώρα να έχουμε φτάσει τον μισό τόνο, με μια κανονική μέση απόδοση σεζόν τα 700-800 κιλά/στρέμμα. Είμαστε περίπου 30%-40% κάτω από ό,τι θα έπρεπε. Κάποια θα δώσουν αργότερα, καθώς έχουμε έναν μήνα ακόμη, ωστόσο δεν θα καλυφθεί η απώλεια», εκτιμά ο κ. Σαραντίδης.

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές θα εξαρτηθεί από την παραγωγή της Γερμανίας (η οποία σημειωτέον απορροφά το 90% της δικής μας), της Πολωνίας και των άλλων βορειοευρωπαϊκών χωρών που ξεκινούν αργότερα και μάλιστα φέτος πήγαν και 20 μέρες πιο πίσω, γιατί τους καθυστέρησε ο χειμώνας. Ο ίδιος, πάντως, επισημαίνει ότι «υπάρχει προβληματισμός, αλλά όχι ανησυχία» για την εξέλιξη των τιμών, δεδομένου ότι «και οι άλλοι, που μπαίνουν τώρα στην παραγωγή, ενδιαφέρονται να έχουν τιμές, συνεπώς δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε επίπεδα μη κερδοφόρα». Γενικά, πάντως, όσον αφορά την ίδια την καλλιέργεια, διαπιστώνει ότι τα τελευταία 5-7 χρόνια παρατηρείται μια σταθερότητα και καλή απόδοση για τον παραγωγό, τέτοια που αφήνει ένα εισόδημα που ενθαρρύνει τη διατήρησή της.

Διαβάστε σχετικά: Τα εύκολα και τα δύσκολα της καλλιέργειας σπαραγγιού

Με 1.100 στρέμματα καλλιέργειας, αυξημένα περίπου κατά 200 σε σχέση με πέρσι, ξεκινάει αυτές τις μέρες η συγκομιδή στο Τυχερό Έβρου. Ο συνεταιρισμός εξάγει συμβολαιακά με εταιρείες στη Γερμανία, στην Ελβετία, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Όπως είπε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης (ΑΣΚΓΕ), Θανάσης Μαλτεπιώτης, «δεδομένου ότι η σεζόν είναι γύρω στις 65-70 μέρες και κανονικά ξεκινάει στις αρχές Μαρτίου, έχουμε χάσει τη μισή περίοδο, και είναι δύσκολο να υπολογιστούν ακόμη οι αποδόσεις, ωστόσο γνωρίζουμε ότι οι τιμές μέχρι στιγμής είναι καλές. Ο ίδιος τόνισε ότι «το σπαράγγι έχει δυναμική, αρκεί η καλλιέργεια να γίνεται οργανωμένα από την αρχή μέχρι το τέλος, και ο συνεταιρισμός στηρίζει με διάφορα προγράμματα και δράσεις του παραγωγούς, παρά τα προβλήματα με τις πλημμύρες».

Στη 10η θέση των εξαγωγικών χωρών παγκοσμίως η Ελλάδα

Οι παγκόσμιες εξαγωγές σπαραγγιού ανήλθαν αξιακά σε 1,3 δισ. δολάρια το 2016, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα World’s Top Exports.

Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα φιγουράρει στη διόλου ευκαταφρόνητη 10η θέση μεταξύ των 15 μεγαλύτερων εξαγωγικών χωρών στον κόσμο, που πραγματοποιούν το 98,7% της συνολικής αξίας των παγκόσμιων εξαγωγών σπαραγγιού. Πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη εμφανίζεται το Περού, με εξαγωγές σε αξία στα 420 εκατ. δολάρια και το 32,7% των παγκόσμιων εξαγωγών. Η Ελλάδα πραγματοποίησε την ίδια χρονιά εξαγωγές αξίας 23,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1,9% των εξαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην ένατη θέση βρίσκεται η Αυστραλία (23,4 εκατ. δολ.), στην όγδοη η Γερμανία και πιο πάνω η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία κ.ο.κ. Με μικρότερες εξαγωγές εμφανίζονται Βέλγιο, Ουγγαρία, Πολωνία, Καναδάς και Ταϊλάνδη. Αναφέρεται, ακόμη, ότι οι ελληνικές εξαγωγές σπαραγγιού μειώθηκαν το 2016 κατά 15,4%, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης μετά της Ταϊλάνδης και της Πολωνίας.

Το ελληνικό σπαράγγι σε αριθμούς
 201520162017 
Καλλιεργούμενες εκτάσεις σε στρ.18.60119.70720.209 
Παραγωγή σε τόνους8.0018.85411.172 
Εξαγωγές σε τόνους4.9685.7965.133 
Εισαγωγές σε τόνους631653339 

Αυξητική τάση στα καλλιεργούμενα στρέμματα, καθώς και στην παραγωγή σπαραγγιού, αποτυπώνουν τα στοιχεία που διέθεσε στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Incofruit Hellas. Ας σημειωθεί ότι, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες χρονιές μείωσης των στρεμμάτων, τουλάχιστον από το 2011 μέχρι και το 2015, με την καλλιέργεια του σπαραγγιού να έχει περιοριστεί στα 15.657 στρέμματα, από τα 38.193, ενώ ανάκαμψη άρχισε να καταγράφεται από το 2014 και εξής.

Ο μέσος όρος για τον παραγωγό διαμορφώνεται στα 2,5-3,5 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ήταν λίγο χαμηλότερα.
Ο μέσος όρος για τον παραγωγό διαμορφώνεται στα 2,5-3,5 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ήταν λίγο χαμηλότερα.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του πίνακα, οι εκτάσεις εμφανίζονται αυξημένες το 2016 σε σύγκριση με εκείνες του 2015 κατά 6% και το 2017 σε σύγκριση με το 2016 κατά 2,54%. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή εμφανίζει πολλαπλάσια αύξηση, της τάξης του 10,7% και 26,18% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, αυτές καταγράφουν αύξηση κατά 16,7% το 2016 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, όμως μειώθηκαν κατά 11,43% το 2017 σε σχέση με το 2016, παραμένοντας, ωστόσο, ελαφρώς αυξημένες σε σύγκριση με το 2015. Ακόμη, σύμφωνα με τις χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, η Γερμανία απορροφά το 90% αυτών. Το υπόλοιπο 10% επιμερίζεται κυρίως στην Ιταλία, στην Ολλανδία και στη Δανία. Μικρότερες ποσότητες κατευθύνονται στη Βουλγαρία, στη Γαλλία και στην Κύπρο.

-Διαφήμιση-
συνεδριο αγροτεχνολογιας