Ελληνόπυργος Καρδίτσας: Open Farm Days στη Φάρμα Γραλίστα

Δεκαοκτώ επισκέπτες από Καρδίτσα, Αθήνα και τέσσερις από Γερμανία (οι οποίοι παραθερίζουν στη Θεσσαλία) φιλοξένησε η Φάρμα Γραλίστα, που βρίσκεται σε υψόμετρο 545 μέτρων, λίγο έξω από το παραδοσιακό χωριό του Ελληνόπυργου Καρδίτσας και η οποία είναι μέλος του δικτύου Open Farm Days, του ετήσιου θεσμού που αφορά ανοιχτά επισκέψιμα αγροκτήματα και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Θανάσης Παπουτσής

Ο θεσμός αυτός έχει ως στόχο την επανασύνδεση με τη φύση και τους αγρότες που παράγουν την τροφή και κατά τη διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου οι επισκέπτες της Φάρμας ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο της φάρμας, Θανάση Παπουτσή, στους χώρους του αγροκτήματος, έλαβαν μέρος σε εργαστήρια και αγόρασαν (όσοι ήθελαν) προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται τοπικά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «ΥΧ» ο κ. Παπουτσής, «οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αρμέξουν τις αίγες Σκοπέλου, να προχωρήσουν στη διαδικασία της τυροκόμισης, να βοσκήσουν ζώα, να φάνε στη φύση, ενώ στο τέλος τους προσφέρθηκε αφέψημα, με βότανα που παράγει η φάρμα (τσάι, χαμομήλι, μέντα).

Εκτροφή σπάνιων ελληνικών φυλών

Να σημειωθεί ότι η φάρμα έχει πιστοποιηθεί από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης για την εκτροφή της φυλής αιγών Σκοπέλου. Η αίγα Σκοπέλου είναι ζώο υψηλών αποδόσεων, με τη γαλακτοπαραγωγή να κυμαίνεται στα 380 κιλά. Το μέσο διάστημα αρμέγματος είναι γύρω στις 190-203 ημέρες, αλλά μπορεί να φτάσει και τους εννέα μήνες. Όσον αφορά την κρεοπαραγωγή, το σφάγιο θεωρείται καλής ποιότητας.

Επισκέψιμη η φάρμα

Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, «η Φάρμα Γραλίστα είναι επισκέψιμη και δέχεται αγροτουρίστες από όλο τον κόσμο. Επίσης, συνεργάζεται με το Τμήμα Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων πάνω στην κτηνοτροφία, στην τυροκομία, στη γεωργία και στο φυσικό περιβάλλον».